Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

EU brengt tenderfraude Hongarije aan het licht

Hongarije heeft gefraudeerd met de aanbesteding voor de modernisering van straatverlichting. Bij ruim 30 contracten gegund aan Elios zijn onregelmatigheden aan het licht gekomen. Ook is er sprake van belangenverstrengeling; de schoonzoon van premier Viktor Orban is mede-eigenaar van het bedrijf. Het gesjoemel is aan het licht gekomen na onderzoek van het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF).

Volgens documenten van OLAF hebben zich in 2010 drie bedrijven ingeschreven voor de straatverlichting tender. Uit onderzoek bleek echter dat alle drie aanbiedingen geschreven waren door personen werkzaam bij Elios. Daarnaast bleken de verliezende aanbiedingen respectievelijk precies 5% en 7% duurder te zijn dan de winnende inschrijving.

EU-geld
Uit het onderzoek blijkt voorts dat de frauduleuze contracten in totaal 46 miljoen euro waard waren. Voorts zou de winst van Elios tussen 2011 en 2015 ruim 2,5 miljoen euro zijn toegenomen. Het moderniseringsproject werd gefinancierd met EU-geld.

Juridische stappen
OLAF concludeert tot slot dat de meeste gemeenten die een contract met Elios afsloten geleid worden door de partijgenoten van premier Orban. Het bureau kan zelf geen juridische actie tegen Elios ondernemen, maar heeft de Hongaarse autoriteiten geadviseerd om stappen tegen het bedrijf te nemen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link