Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

EU ontvangt ruim 11.000 aanvragen in de nieuwste openbare wifi-aanbesteding

De laatste aanbesteding van de Europese Unie voor de financiering van openbare wifi-netwerken heeft geresulteerd in ruim 11.000 aanvragen, zo maakte de Europese Commissie bekend. In de eerste twee seconden na opening van de aanbesteding meldden meer dan 2.000 gemeenten zich aan. In totaal werden 1.780 subsidie-vouchers met een waarde van in totaal 26,7 miljoen euro toegekend op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

De aanbesteding werd gehouden van 19-20 september en is de derde keer in het WiFi4EU-programma. Het aantal aanvragen was meer dan zes keer het aantal beschikbare vouchers. Elke voucher is 15.000 euro waard voor het bouwen van een gratis openbaar wifi-netwerk.

Toelaatbaarheid

Het Innovations and Network Executive Agency (INEA), afdeling van de commissie dat zich bezighoudt met de uitvoering van het WiFi4EU-programma, voert na de aanvragen de nodige controles uit op de toelaatbaarheid van de gemeenten. Elk deelnemend land heeft gegarandeerd minimaal 15 vouchers en kan potentieel maximaal 142 vouchers winnen. Wanneer een gemeente de oproep heeft gemist of niet heeft gewonnen, kan zij in 2020 nog een kans aanvragen voor een WiFi4EU-voucher.

Terugtrekkende gemeenten

Toch heeft een deel van de gemeenten zich teruggetrokken uit het project voor gratis wifihotspots. Van de 48 Nederlandse gemeenten die subsidie toegewezen hebben gekregen, komen er acht terug op hun deelname. De kosten zouden niet opwegen tegen die subsidie, zo meldt Tweakers, en komen voort uit enkele voorwaarden die de EU stelt aan deelname. Gemeenten moeten de hotspots minstens drie jaar lang draaiend houden, waarbij de kosten voor onderhoud bij de gemeenten zelf ligt. Daarnaast moeten de wifinetwerken gratis te gebruiken zijn, mogen niet gekoppeld zijn aan advertenties en commercieel gebruik van de persoonsgegevens is niet toegestaan.

WiFi4EU

WiFi4EU is bedoeld om burgers en bezoekers in de hele EU gratis toegang tot internet te bieden via wifi-hotspots in openbare ruimten, zoals parken, pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken en ziekenhuizen. De vouchers worden door de Europese Commissie gefinancierd en toegekend aan gemeenten voor de installatie van openbare wifi-hotspots.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres