Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Europese Commissie geeft EU-landen financiële ruimte

De Europese Commissie wil landen in de Europese Unie financiële ruimte geven om hun defensie-uitgaven te versterken. De Commissie wil een nieuw defensiefonds. Hier is jaarlijks 5 miljard euro voor nodig. Lidstaten kunnen daar vrijwillig aan bijdragen. De extra investeringen zullen niet meetellen bij de toepassing van de Europese begrotingsregels, zegt Financieel Dagblad.

Dit is allemaal te lezen in een Europees defensieplan wat het bestuur van de EU heeft gepresenteerd. Veel landen zien defensie als een nationale aangelegenheid . Met het plan van de Europese Commissie zal dit ook internationaal worden. Landen kunnen bijvoorbeeld samenwerken op het gebied van defensie.

Samenwerking
Het is bij deze samenwerking vooral van belang dat lidstaten niet hetzelfde materiaal in zullen kopen. Niet ieder land heeft, volgens de Europese Commissie, een aantal gevechtsdrones nodig. Daarnaast zullen de kosten lager worden door een gezamenlijke inkoop.

Reden
Reden voor gezamenlijke inkoop van defensie is bijvoorbeeld het vertrek van militaire grootmacht Groot-Brittannië uit de EU. Maar ook de verkiezing van Donald Trump als Amerikaans president wordt als reden genoemd. Gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling spelen ook een rol.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres