Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Global
Soort:

Europese Commissie geeft EU-landen financiële ruimte

De Europese Commissie wil landen in de Europese Unie financiële ruimte geven om hun defensie-uitgaven te versterken. De Commissie wil een nieuw defensiefonds. Hier is jaarlijks 5 miljard euro voor nodig. Lidstaten kunnen daar vrijwillig aan bijdragen. De extra investeringen zullen niet meetellen bij de toepassing van de Europese begrotingsregels, zegt Financieel Dagblad.

Dit is allemaal te lezen in een Europees defensieplan wat het bestuur van de EU heeft gepresenteerd. Veel landen zien defensie als een nationale aangelegenheid . Met het plan van de Europese Commissie zal dit ook internationaal worden. Landen kunnen bijvoorbeeld samenwerken op het gebied van defensie.

Samenwerking
Het is bij deze samenwerking vooral van belang dat lidstaten niet hetzelfde materiaal in zullen kopen. Niet ieder land heeft, volgens de Europese Commissie, een aantal gevechtsdrones nodig. Daarnaast zullen de kosten lager worden door een gezamenlijke inkoop.

Reden
Reden voor gezamenlijke inkoop van defensie is bijvoorbeeld het vertrek van militaire grootmacht Groot-Brittannië uit de EU. Maar ook de verkiezing van Donald Trump als Amerikaans president wordt als reden genoemd. Gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling spelen ook een rol.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.