Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Evaluatie MVI 2022

Aanbestedende diensten monitorden in 2022 zelf in hoeverre maatschappelijke thema’s werden uitgevraagd bij inkoopopdrachten. De resultaten zijn door PIANOo in kaart gebracht.

Tegelijkertijd heeft de Universiteit van Utrecht een analyse uitgevoerd op aanbestedingen met minimaal één MVI-thema. Met alle resultaten is een overzicht van 2022 beschikbaar en is helder welke uitdagingen voor de toekomst voorliggen. PIANOo heeft een factsheet gepubliceerd met de belangrijkste conclusies. Daarnaast biedt een sjabloon voor organisaties de mogelijkheid zichzelf te vergelijken met andere overheden.

Het thema milieu blijkt het vaakst uitgevraagd te worden bij kleinere opdrachten, terwijl klimaat bij grote opdrachten een rol speelt. Circulariteit wordt vaker uitgevraagd, maar nog niet voldoende in verhouding tot de doelstellingen voor 2030. Op sociaal vlak is social return het meest uitgevraagde thema. Het nieuwe thema diversiteit en inclusie blijkt ook steeds vaker aan bod te komen.

Vaste plek of niet?

Bij grotere inkoopopdrachten wordt minimaal één MVI-thema uitgevraagd. Daarmee lijkt MVI een vaste plek in aanbestedingen te hebben. Tegelijkertijd lijkt bij kleinere opdrachten nog niet altijd aandacht te zijn voor duurzaam en/of sociaal inkopen. Het lijkt er vooralsnog op dat MVI nog niet automatisch wordt toegepast. Het blijft vaak bij één MVI-eis, het onderwerp is nog te vrijblijvend voor aanbestedende diensten. Opvallend is dat bij circulaire aanbestedingen meer MVI-thema’s in de aanbesteding terug blijken te komen.

Alle resultaten en de factsheet zijn beschikbaar op de website van PIANOo.

Bron: PIANOo

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link