Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

FMN vindt strategie NS een wassen neus

De nieuwe strategie die NS enkele maanden geleden beloofde te gaan volgen, blijkt een wassen neus. Dat stelt de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) in een brief aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Vervoerders Arriva, Connexxion, EBS en Syntus klagen over de houding van NS, die geen duidelijkheid wil geven over de participatie in het stads- en streekvervoer. Dat schrijft OVpro.

FMN is kritisch over de uitvoering van de nieuwe strategie van NS. Het spoorbedrijf beloofde tot 2019 niet mee te bieden met regionale spooraanbestedingen. Tot deze tijd vinden er echter geen regionale spooraanbestedingen plaats, FMN geeft aan deze belofte dus niet serieus te kunnen nemen. Bovendien blijft Qbuzz gewoon meedingen op busaanbestedingen. Dit vindt FMN onbehoorlijk, omdat Qbuzz onlangs nog de aanbestedingswet heeft overtreden.

Beloftes
NS beloofde dat het bedrijf zich zou gaan richten op het hoofdrailnet, niet langer mee zou bieden op regionale spoorconcessies, zou stoppen met het exploiteren van stationswinkels, en als laatste zou NS Qbuzz verkopen. FMN geeft in de brief aan te hopen dat de minister de spoorvervoerder actief wil gaan bewegen om zich toch te houden aan deze strategie.

Kritiek
NS geeft in een reactie tegen OVpro aan zich niet te herkennen in de kritiek van de vervoerders. De vervoerder geeft aan groot voorstander te zijn van samenwerking tussen alle vervoerders. Ook herkent NS zich niet in de beschuldiging dat het niet meedingen naar spoorconcessies tot 2019 een lege huls zou zijn, omdat er geen spoorconcessies worden aanbesteed in die tijd. Het staat volgens NS namelijk niet vast dat NS vanaf 2019 weer gaat meedingen in regionale concessies. De strategie van NS zou nog steeds helemaal intact zijn. Dit geldt ook voor de verkoop van Qbuzz. NS wil de aandelen van Qbuzz vervreemden, maar wel onder de meest gunstige condities.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres