Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Fouten in Europese aanbestedingen bij gemeenten vaker aanleiding tot uitblijven goedkeurende accountantsverklaring

Bij enkele gemeenten is er voor het vierde jaar op rij geen goedkeurende accountantsverklaring afgegeven over de jaarrekening. Bij een toenemend deel is dit te wijten aan gemaakte fouten bij Europese aanbestedingen, meldt minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Ollongren maakte afgelopen week bekend bij welke gemeenten stelselmatig geen goedkeurende accountantsverklaring op rechtmatigheid is afgegeven. Het gaat met name om kleine gemeenten in het noorden van het land. Waar in voorgaande jaren de decentralisatie in het sociaal domein nog problemen veroorzaakte, is dat dit jaar voornamelijk het incorrect aanbesteden van opdrachten boven de Europese drempelwaarden. “Bij gemeenten met een anders dan goedkeurende verklaring was dit vaker te wijten aan fouten en onzekerheden die optraden bij (Europese) aanbestedingen”, schrijft Ollongren in haar Kamerbrief van 29 oktober j.l.. Het aantal gemeenten dat op grond hiervan geen goedkeuring kreeg steeg naar 11% over het jaar 2018 ten opzichte van 8% over 2017.

Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een inventarisatie gemaakt van veelgemaakte fouten op het gebied van Europese aanbestedingen over verslagjaar 2018. Daaruit kwam naar voren dat gemeenten niet altijd de Europese aanbestedingsprocedure volgen, terwijl dit wel verplicht is. Daarnaast wordt personeel op onjuiste wijze ingekocht, komt gebrekkige interne beheersing en contractmanagement voor, worden bestaande contracten onrechtmatig verlengd en ICT onrechtmatig ingekocht.

Ollongren noemt gemeenten die vier jaar op rij geen goedkeurende verklaring krijgen ‘een zorgpunt’ in de Kamerbrief en belooft dat ze met deze gemeenten in gesprek gaat en regionale voorlichtingsbijeenkomsten zal organiseren over Europese aanbestedingen. Daarnaast wil Ollongren samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzetten op een verbeterde relatie tussen gemeenten en zorgaanbieders en een vermindering van administratieve lasten realiseren.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link