Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
14
08
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Samira Huibregtse
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

Fraude in aanbesteding Maastricht

Bij een aanbesteding voor een kerstmarkt in Maastricht is fraude gepleegd. Uit documenten die kermisexploitant René Duursma, een van de verliezers van de aanbesteding, bij de gemeente inleverde, blijkt dat winnaars van de aanbesteding in het geheim met een ander bedrijf overlegd hebben hoe ze de aanbesteding konden binnenslepen. Dat meldt De Limburger.

De aanbesteding is gegund aan Stichting Winterevents, dat is opgericht door Ralph Meijs en Ralph Bastiaens. Maar uit de documenten blijkt dat Meijs en Bastiaens in een groepsapp samen met Maurice Schoenmaeckers, Jos Roels en Henny Sipkema overlegden over het binnenhalen en uitvoeren van de aanbesteding. Maurice Schoenmaeckers was bestuurslid bij Stichting Winterland, de voorganger van Stichting Winterevents. Winterland ging echter failliet en liet een hoge schuld achter bij gemeente Maastricht. Schoenmaeckers is daarna met Roels en Sipkema verder gegaan als BVBA Winterland Hasselt en organiseert daarmee evenementen in België.

WhatsApp-gesprekken
Schoenmaeckers deed met zijn Hasseltse bedrijf een bod op de aanbesteding van de kerstmarkt in Maastricht, maar sneuvelde in de eerste ronde. Volgens zijn concurrenten was dit een afleidingsmanoeuvre en zet Schoenmaeckers zijn geld in op het plan van Stichting Winterevents. Dit blijkt ook uit de documenten die René Duursma bij de gemeente inleverde. In die documenten zijn verschillende WhatsApp-gesprekken en e-mails te lezen waarin overlegd wordt over de offerte: welke attracties, welke aankleding, wat kost een grill en wat kosten de chalets? Ook de naam van oud-burgermeester Gerd Leers komt daarin voor. Hij is adviseur van Winterland Hasselt en zou adviezen hebben verstrekt aan Schoenmaeckers en consorten. In de WhatsApp-gesprekken is ook te lezen dat de betrokkenheid van Schoenmaeckers c.s. geheim moet blijven.

Vervalsing
Volgens Schoenmaeckers en Bastiaens zijn de gelekte documenten vervalsingen. Wel zeggen ze beide dat ze tijdens de aanbestedingsfase contact hadden en adviezen uitwisselden. Schoenmaeckers benadrukt wel dat er géén overeenkomst was en er géén betalingen zijn gedaan. Ook was hij niet op de hoogte van afspraken die tijdens de aanbesteding waren gemaakt. Aan De Limburger vertelde Bastiaens dat hij wel advies had gevraagd aan het Hasseltse bedrijf, maar dat advies vragen mag. Volgens hem was er geen samenwerking en geen contract. Ook oud-burgermeester Leers zegt geen contact te hebben gehad met Stichting Winterevents.

Kwestie onderzoeken
Gemeente Maastricht zegt verrast te zijn door het dossier dat Duursma aanleverde en gaat de kwestie onderzoeken. De stadsadvocaat is nu de stukken aan het bestuderen en de gemeente laat weten dat er gesprekken zullen plaatsvinden met Stichting Winterevents Maastricht. Ook zal de aanbesteding worden geëvalueerd. Op basis van die bevindingen zal de gemeente beoordelen of nadere acties van toepassing zijn.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Reacties:

  • Baeyens | 16-08-2017 om 20:07

    Persoonlijk vind ik de titel en de eerste zin zeer ver staan van de rest van het verhaal. De eerste zin leest als een conclusie. Ik hoop dat de journaliste alsnog gelijk krijgt …. maar met het flinterdun verhaal naar zo een conclusie gaan, dat is iets om deontologische vragen bij te stellen. Misschien toch even in strafwetboek opzoeken wat fraude is !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.