Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Fraude bij aanbesteding Rijksvastgoedbedrijf

Tijdens de aanbestedingsprocedure voor valbeveiligingsinstallaties voor rijksgebouwen is informatie gelekt van het Rijksvastgoedbedrijf naar één van de inschrijvers. De frauderende medewerker is ontslagen en de aanbesteding moet over. Dat blijkt uit een kortgeding dat diende voor de Haagse rechtbank.

De frauderende medewerker heeft tijdens de aanbestedingsprocedure via zijn privé e-mail inschrijfgegevens doorgespeeld naar een andere gegadigde, namelijk Eurosafe. Ook zou er telefonisch contact zijn geweest. Eurosafe won vervolgens één perceel van de aanbesteding, maar toen de fraude aan het licht kwam, trok het Rijksvastgoedbedrijf de gunning in.

Twee percelen
De aanbesteding was opgedeeld in twee percelen, namelijk het uitdenken van het concept en de uitvoering daarvan. De conceptdenkers zouden ontwerpen maken voor de valbeveiliging op een aantal overheidsgebouwen en de uitvoerders zouden de ankers en andere beveiligingsmaatregelen aanbrengen. Het gaat om een opdracht van zeker 6 miljoen euro, schrijft Cobouw.

Disproportioneel
Eén van de partijen die het kortgeding heeft aangespannen was Base consultancy, dat in combinatie met Bartels inschreef en dacht het contract voor het uitdenken van het concept gewonnen te hebben. Het Rijksvastgoedbedrijf trok echter de volledige gunning in, nadat de fraude aan het licht kwam. Base stelde dat dit niet proportioneel is, omdat het lekken van de inschrijvingsgegevens alleen betrekking had op het uitvoeringscontract. De rechtbank stelde echter het Rijksvastgoedbedrijf in het gelijk en vond dat de aanbesteding terecht was afgeblazen. De frauderende medewerker had namelijk ook een grote rol gespeeld in de voorbereiding van het contract van Base.

‘Niet onrechtmatig’
Eurosafe betoogde voor de rechtbank dat het afblazen van de aanbestedingsprocedure disproportioneel was, omdat niet is aangetoond dat het contact onrechtmatig was. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen geen voordeel gehad van de informatie die is uitgewisseld. Het bedrijf werd door de rechter in het ongelijk gesteld. Het valbeveiligingsbedrijf draait op voor de proceskosten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 30 oktober 2018 15:48 uur

dezelfde aanbesteding blijft maar terugkeren. Eurosafe is het bedrijf dat veiligheidsmiddelen en abonnementen levert voor de rijksoverheid. iedere keer weer komt de naam terug. nu wordt de aanbesteding voor veilgheidsvoorzieningen voor hellende daken weer over gedaan. bij het rijksvastgoedbedrijf lijkt er alles aan gelegen de argumenten van producten van Eurosafe te laten prevaleren boven andere argumenten wat heeft geleid tot inrichtingen die tonnen duurder zijn dan gangbare inrichtingen die aantoonbaar aan europese normen voldoen. Wanneer producten aan europese normen voldoen dan wordt daarmee volgens het bouwbesluit aangetoond dat aan de eisen wordt voldaan.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres