Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Friesland start mogelijk procedure tegen Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans dreigt af te stevenen op een juridische procedure met de provincie Friesland. De aanleiding hiervoor is een opeenstapeling van problemen bij de aanleg van het derde aquaduct bij Leeuwarden. Door technische problemen kon het project niet in augustus 2015 worden opgeleverd en is de planning met een jaar vertraagd. De meerkosten bedragen minimaal een miljoen euro.

Een woordvoerder van Heijmans zegt tegen Cobouw dat er samen met de provincie naar oplossingen worden gezocht. Speculaties over arbitrage of een rechtszaak noemt hij voorbarig. De provincie laat echter weten een juridische procedure niet uit te sluiten. Het provinciaal bestuur heeft grote twijfels of het bouwbedrijf nog wel controle heeft over het project.

Aanpassingen werkwijze
Het waterkruisende deel van het aquaduct leverde medio 2014 al problemen op. De uitvoeringsmethode van Heijmans werkte niet door de bijzondere bodemgesteldheid. Als gevolg van de aanpassing van de werkwijze, moest de aannemer de planning met een halfjaar vertraging bijstellen. Afgelopen zomer bleek dat ook de bouwmethode voor diepliggende delen problemen gaf en aangepast moest worden. Met de provincie is vervolgens afgesproken dat er een dikke betonvloer wordt aangebracht, die moet voorkomen dat grondwater doorlekt.

Verzakking
Heijmans is recentelijk met meer problemen geconfronteerd. In november overstroomde een van de bouwkuipen, waardoor het nodig was om een van de belangrijkste invalswegen van Leeuwarden een weekend af te sluiten. Afgelopen maand is bij het leegpompen van het aquaductdeel een lek geconstateerd in de onderwaterbetonvloer. Naast water is er hierdoor zand in de bouwkuip terechtgekomen, met als gevolg dat de Drachtsterbrug over de hele linie is verzakt. Na een korte sluiting en maatregelen is de brug weer veilig bevonden.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres