Magnifying glass Close

Gebrek aan buschauffeurs te wijten aan aanbestedingsbeleid?

Buschauffeurs klagen steeds vaker over slechte arbeidsomstandigheden. Dat leidt tot steeds meer schaarste op de arbeidsmarkt, waardoor de werkdruk weer verder toeneemt. Het aanbestedingsbeleid van de provincies is daar schuldig aan, zo stelt FNV-bestuurder Brigitta Paas.

Paas stelt tegenover BN De Stem dat provincies bij aanbestedingen te graag voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Hierdoor beconcurreren volgens haar busvervoerders elkaar op prijs, waarna ze de rekening bij hun werknemers neerleggen.

Kwaliteit
Pieter Kuypers, hoogleraar aanbestedingsrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen meent dat Paas te kort door de bocht redeneert. Hij laat juist weten dat bij aanbestedingen vaak ook naar de kwaliteit wordt gekeken. Bovendien benadrukt hij dat vervoerders die niet aan aanbestedingen meedoen ook op de kosten letten. Hij concludeert dan ook dat er geen causaal verbandis tussen aanbesteden en slechte arbeidsvoorwaarden.

Innovatie
Kuypers benadrukt daarnaast dat het aanbestedingsbeleid het openbaar vervoer veel heeft gebracht, doordat het bijvoorbeeld vervoerders heeft gestimuleerd tot innovatie. Daardoor zou ook reiziger veel gewonnen hebben. Volgens BN De Stem is Rover, de belangenorganisatie voor OV-reizigers het daar niet mee eens en eist het verbetering.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres