Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
06
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Gedwongen aanbesteding jeugdreclassering moet stoppen

D66-Kamerlid Ingrid van Engelshoven wil een einde maken aan de gedwongen aanbesteding van jeugdreclasserings- en jeugdbeschermingstaken. Daarom heeft ze een motie ingediend bij minister Plasterk. Hij moet zo worden aangespoord om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen aan de gemeenten. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

De aanbesteding van jeugdhulp is een ingewikkeld onderwerp, vindt Van Engelshoven. Zeker nu gemeenten zelf de zorg in moeten kopen. Gecertificeerde zorginstellingen moeten een aanbesteding wel winnen, anders gaan ze failliet. Van Engelshoven weet ook niet zeker of een aanbesteding wel zin heeft. Volgens haar heb je daar een markt voor nodig, en die ziet zij niet bij de jeugdreclassering en jeugdbescherming.

Onrechtmatigheden
Daarnaast voelen veel gemeenten zich gedwongen om over te gaan tot een aanbesteding om zo onrechtmatigheden in hun jaarrekening te voorkomen. Als een gemeente (een deel van) de jeugdhulp niet aanbesteedt, dan is hun jaarrekening bij een accountscontrole niet rechtmatig.

Geen eenduidigheid
Na veel gesprekken met aanbestedingsjuristen kwam Van Engelshoven erachter dat er geen eenduidigheid is over de aanbestedingsplicht. Veel gemeenten zitten met vraagtekens. Volgens Van Engelen zou minister Plasterk hier ook meer helderheid over moeten bieden.

Duidelijkheid
Er is ook nog steeds veel onduidelijk over de noodzaak om in 2018 over te gaan tot een aanbesteding. Gemeenten krijgen wel hulp en er is ook al een onderzoek gaande over een mogelijke afschaffing, maar Van Engelshoven wil binnen een paar weken al duidelijkheid. Als het aan het onderzoek ligt, dan komt die duidelijkheid pas na de zomer. Van Engelshoven vindt dat te lang duren.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.