Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Geen boete voor ex-topmannen NS

De voormalige NS-bestuurders Timo Huges en Engelhardt Robbe krijgen geen boete voor hun betrokkenheid bij de aanbestedingsfraude in Limburg. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft daar namelijk niet genoeg bewijs voor kunnen verzamelen. Toch betekent dit niet dat de twee bestuurders onschuldig zijn, meldt OVpro.nl.

ACM kijkt bij het geven van een boete naar het bestuursrecht en niet naar het strafrecht. De mededingingsautoriteit onderzoekt of een bestuurder leiding heeft gegeven aan de affaires rondom de fraude. Dat houdt in dat de bestuurder bevoegd moet zijn en maatregelen had kunnen nemen om verboden gedrag te voorkomen, maar daar niks mee gedaan heeft. De bestuurder moet daarnaast bewust de kans hebben aanvaard dat misstanden kunnen plaatsvinden.

Bewijs
In de zaak van de aanbestedingsfraude heeft de ACM niks kunnen bewijzen. Algemeen directeur Huges was slechts zijdelings betrokken bij de financiële berekeningen van NS. Daarnaast vindt de ACM dat er wel genoeg bewijs geleverd is dat Huges betrokken was bij bepaalde schadelijke handelingen, maar dat er niet met zekerheid kan worden gezegd dat hij bewust de kans heeft aanvaard dat zich verboden handelingen voordoen.

Betrokkenheid
Volgens de mededingingsautoriteit tonen documenten wel betrokkenheid aan en kan Huges daardoor niet volledig worden vrijgepleit van de misstanden. Vanwege de betrokkenheid bij de aanbestedingsfraude heeft Huges zijn functie als directeur moeten neerleggen. In het geval van Robbe vindt de ACM dat de financieel directeur verantwoordelijk was voor de investeringen, maar is er niet voldoende aangetoond dat er sprake was van voorwaardelijke opzet voor het hanteren van een verboden ‘roofprijs’.

OV-concessie Limburg
Vorige week maakte ACM bekend dat NS een boete krijgt van bijna 41 miljoen euro voor de fraude die tijdens de aanbesteding van de OV-concessie Limburg gepleegd werd. NS maakte daarin misbruik van haar economische machtspositie. Het vervoersbedrijf wordt door zowel ACM als het Openbaar Ministerie onderzocht. De rechtszaak van het Openbaar Ministerie tegen de voormalige topmannen van de NS gaat gewoon door, omdat de ACM vindt dat beide mannen regels hebben overtreden.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link