Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
07
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Rechtszaken
Soort:

Geen boete voor ex-topmannen NS

De voormalige NS-bestuurders Timo Huges en Engelhardt Robbe krijgen geen boete voor hun betrokkenheid bij de aanbestedingsfraude in Limburg. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft daar namelijk niet genoeg bewijs voor kunnen verzamelen. Toch betekent dit niet dat de twee bestuurders onschuldig zijn, meldt OVpro.nl.

ACM kijkt bij het geven van een boete naar het bestuursrecht en niet naar het strafrecht. De mededingingsautoriteit onderzoekt of een bestuurder leiding heeft gegeven aan de affaires rondom de fraude. Dat houdt in dat de bestuurder bevoegd moet zijn en maatregelen had kunnen nemen om verboden gedrag te voorkomen, maar daar niks mee gedaan heeft. De bestuurder moet daarnaast bewust de kans hebben aanvaard dat misstanden kunnen plaatsvinden.

Bewijs
In de zaak van de aanbestedingsfraude heeft de ACM niks kunnen bewijzen. Algemeen directeur Huges was slechts zijdelings betrokken bij de financiële berekeningen van NS. Daarnaast vindt de ACM dat er wel genoeg bewijs geleverd is dat Huges betrokken was bij bepaalde schadelijke handelingen, maar dat er niet met zekerheid kan worden gezegd dat hij bewust de kans heeft aanvaard dat zich verboden handelingen voordoen.

Betrokkenheid
Volgens de mededingingsautoriteit tonen documenten wel betrokkenheid aan en kan Huges daardoor niet volledig worden vrijgepleit van de misstanden. Vanwege de betrokkenheid bij de aanbestedingsfraude heeft Huges zijn functie als directeur moeten neerleggen. In het geval van Robbe vindt de ACM dat de financieel directeur verantwoordelijk was voor de investeringen, maar is er niet voldoende aangetoond dat er sprake was van voorwaardelijke opzet voor het hanteren van een verboden ‘roofprijs’.

OV-concessie Limburg
Vorige week maakte ACM bekend dat NS een boete krijgt van bijna 41 miljoen euro voor de fraude die tijdens de aanbesteding van de OV-concessie Limburg gepleegd werd. NS maakte daarin misbruik van haar economische machtspositie. Het vervoersbedrijf wordt door zowel ACM als het Openbaar Ministerie onderzocht. De rechtszaak van het Openbaar Ministerie tegen de voormalige topmannen van de NS gaat gewoon door, omdat de ACM vindt dat beide mannen regels hebben overtreden.

 

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.