Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Geen kartelvorming bij ICT-projecten overheid

Recent onderzoek door de Autoriteit Consument en markt (ACM) naar automatiseringsprojecten bij de overheid heeft geen aanwijzingen van kartelvorming opgeleverd. De ACM deed in het najaar van 2014 een oproep aan ambtenaren en kenners van de ICT branche om mogelijke fraude of prijsafspraken bij automatiseringsprojecten van de overheid te melden. Dat leverde de ACM “enkele tientallen” tips op. Deze zijn in een ‘vooronderzoek’ tegen het licht gehouden, maar in geen enkel geval zag de ACM aanleiding om een formeel onderzoek naar concurrentievervalsing te beginnen.

Voor het vooronderzoek vroeg de ACM onder meer gegevens op uit diverse inkoopdossiers bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het ging onder meer om de aanbesteding van automatische paspoortscanners door de Immigratie- en naturalisatiedienst en om de uitbesteding van de werkplekken van medewerkers van het Openbaar Ministerie. Dat schrijft NRC.

Ongezonde relatie
Grote ICT-projecten van de overheid kosten vaak meer dan geraamd of voldoen niet aan de verwachtingen. Bij de verhoren van de parlementaire ICT-onderzoekscommissie bleek dat een belangrijke oorzaak ligt in de ongelijke en soms ongezonde relatie tussen overheid en leveranciers. De overheid is vaak onvoorspelbaar, onwetend, ongeïnteresseerd, onprofessioneel en onrealistisch, en leveranciers verdienen daar veel aan, aldus de krant.

In een reactie zei commissievoorzitter Ton Elias hierover: “Te grote afhankelijkheid aan de overheidszijde van leveranciers is inderdaad één van de rode draden die we in de door ons onderzochte projecten zijn tegengekomen. Een deel van dat probleem ligt weer in de wijze waarop die projecten zijn aanbesteed en hoe de overheid vervolgens het opdrachtgeverschap heeft ingevuld.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres