Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Geen overbodige regels bij aanbesteding Nijkerkerbrug

Rijkswaterstaat geeft aan dat ze afwillen van de vechtcontracten en stroeve samenwerking met marktpartijen. Voor de renovatie van de Nijkerkerbrug is een pilot opgericht, waarbij alle overbodige regels overboord worden gezet. Bouwend Nederland, NL Ingenieurs, MKB Infra en Rijkswaterstaat proberen op deze manier tot betere marktverhoudingen te komen.

De eerste sessie vindt plaats op 3 juni. Marktpartijen worden hiervoor via TenderNed uitgenodigd om zich aan te melden voor project Doen. Daarbij worden de partijen vooraf al uitgedaagd om na te denken over de opzet van de aanbesteding.

Belemmerende regels
Sinds bouwfraude de kop opsteekt, zijn de verhoudingen tussen de markt en Rijkswaterstaat ingrijpend veranderd. Dit resulteert in meer afstand, meer regels en steeds dikkere standaardcontracten. Rijkswaterstaat ervaart dit regelmatig als belemmerend. “Binnen project Doen willen we ons niet meer door regels laten beperken. We stellen de vraag: waarom zijn die regels er? Nu gaat het vaak niet om de reden achter een regel, maar veel meer om de regel zelf”, aldus innovatieadviseur Machiel Galesloot van Rijkswaterstaat tegen Cobouw.

Geen sturing
Galesloot geeft aan dat er geen sturing wordt gegeven aan de sessie. “Hoe wil de markt dat de aanbesteding wordt uitgezet? Welke vernieuwende, nog niet bestaande afsprakenset hebben we nodig om aan onze opgave met zo min mogelijk verspilling te voldoen? Hoe komen we tot de beste samenwerking? De precieze invulling van de sessie staat niet vast, want zodra wij gaan sturen is er geen echte samenwerking meer.”

Bescheiden beginnen
Er is bewust gekozen om met een bescheiden project te beginnen en stap voor stap op te bouwen. “Dit is een kleine stap. Daarom starten we met dit project, omdat het klein en overzichtelijk is, zonder al te veel risico’s. Doordat het om een klein project gaat, kunnen zowel grotere, als partijen uit het mkb deelnemen.”

Niet zonder regels
De oplevering van de Nijkerkerbrug is gepland voor het derde kwartaal van 2017. De invulling van de aanbesteding hangt af van de uitkomsten van de marktsessie. De top van Rijkswaterstaat steunt het initiatief, maar benadrukt ook dat een ‘regelarm contract’ niet helemaal zonder regels is. Het is een contract dat zonder juridische ballast en voorschriften een keer echt samen tot een goede oplossing wil komen, aldus topman Jan Hendrik Dronkers.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link