Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Geen vechtcontracten meer door BVT

De gemeente Nijmegen gooit de aanbestedingspraktijk over een andere boeg en gaat enkel selecteren op kwaliteit. Dit moet een einde maken aan de vechtcontracten. De discussies tijdens de uitvoering van een project moeten verschoven worden naar een dialoog in de voorfase.

Nijmegen stapt bij fysieke werken in de openbare ruimte zoveel mogelijk over op best value totaal (BVT), een variant van een bouwteam met prestatie-inkoop. De partij wordt 100% geselecteerd op kwaliteit, omdat de gemeente een plafondprijs neerlegt en op zoek gaat naar een partner die meedenkt en zich flexibel opstelt. “Bij de selectie speelt de prijs geen rol meer. Feitelijk voeg je een partij toe aan het gemeentelijke team, met extra expertise over de opzet en uitvoering”, vertelt projectleider Robert Tannemaat van de gemeente aan Cobouw.

‘Verademing’
De aannemer werkt met een open boekhouding en krijgt 3 procent voor winst en risico en 8 procent voor de algemene kosten. Eventuele afwijkingen of extra wensen tijdens de uitvoering worden in de overeengekomen lijn vergoed. “Een verademing”, vinden zowel de gemeente als de betrokken aannemer.

Niet nieuw
Volgens Aanbestedingsinstituut is werken met een bouwteam niet nieuw, maar wordt de samenwerkingsvorm vooral ingezet door private partijen en komt het zelden in aanbestedingen tot stand. “Het Nijmeegse model voegt aan de klassieke best value procurement toe dat de interactie zich niet beperkt tot een toetsing van de uitvoerbaarheid van de plannen en voldoen aan de gestelde kaders, maar dat er echt wordt samengewerkt om tot een optimaal resultaat te komen”, legt Jos van Alphen van het instituut uit. “In dat laatste ligt de kracht van het bouwteammodel. Zowel best value als een bouwteam gedijt goed in een klimaat waarin de opdrachtgever vertrouwen durft te schenken aan de opdrachtnemer. Een noodzakelijke voorwaarde voor succes is expertise aan de zijde van de opdrachtgever. Dat kan voor kleinere aanbestedende diensten een struikelblok zijn.”

Meerwaarde
Inmiddels zijn drie Nijmeegse projecten op deze manier via meervoudig onderhandse opdrachten op de markt gezet. De herinrichting van het Willemskwartier gaf het startsein. Vervolgens volgden de renovatie van de Lindenberghaven en de snelfietsroute rondom het Keizer Traianusplein. “Zodra bewonerswensen, archeologie, duurzaamheid en kwaliteit een rol spelen, bewijst deze variant zijn meerwaarde boven het klassieke bestek”, concludeert projectleider Tannemaat.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres