Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Geheime aanbesteding ICT-project ondanks negatief advies

De top van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een geheime aanbesteding voor een ICT-project doorgedrukt, tegen het uitdrukkelijke advies van de eigen interne jurist. Topambtenaren wilden in 2012 de vastgelopen bouw van het computersysteem Radar weghalen bij ICT-leverancier Capgemini. Daarna wilde het ministerie een nieuwe leverancier vinden via een geheime aanbesteding, een uitzonderlijk middel dat wordt toegepast als de staatsveiligheid in het geding is. De toenmalige staatssecretaris Fred Teeven is door zijn ambtenaren hiervan niet op de hoogte gesteld.

Het systeem Radar moest automatisch data van verschillende overheidsregisters combineren en zo signalen van fraude opsporen. Capgemini bleek na drie jaar werk echter niet in staat een goed werkend systeem te bouwen, een feit waarover de Tweede Kamer destijds niet werd geïnformeerd. Intussen had Capgemini al 3,2 miljoen euro ontvangen. Dit is bijna 1,5 miljoen meer dan het bedrag waarvoor het bedrijf had beloofd het systeem te bouwen. Ook was er al 10 miljoen euro uitgegeven aan een projectteam van externe adviseurs dat de bouw van het systeem in goede banen moest leiden. Dat schrijft NRC.nl.

Interne jurist gepasseerd
Justitie ontbond het contract met Capgemini en wilde een leverancier vinden via een geheime aanbesteding. Om te onderzoeken of dit juridisch kon, schakelde het ministerie direct het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe in. De interne jurist Ruud Leether, de opsteller van de inkoopvoorwaarden op ICT-gebied van de Rijksoverheid, werd zo gepasseerd. Leether stapte toen zelf naar de ambtelijke top en liet weten dat er voor het gebruik van de geheime aanbesteding in dit geval geen wettelijke basis was.

Eén aanbieder bevoordelen
Vervolgens werd de geheime aanbesteding, geen aanbesteding. Slechts één bedrijf werd gevraagd om een offerte te maken. Dit was Sogeti, een zusterbedrijf van Capgemini en intussen huisleverancier van ICT voor de dienst Justis. D66-Kamerlid Kees Verhoeven geeft aan dat hij opheldering wil. “Dat het kabinet tegen het advies van de eigen jurist in rommelt met de aanbestedingsprocedure om één aanbieder te bevoordelen schreeuwt om opheldering.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres