Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
06
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Geïntegreerde contracten te risicovol voor bouwsector

Geïntegreerde contracten te risicovol voor bouwsector

De gemeente Leiden startte in januari een aanbesteding, op basis van een geïntegreerd contract, voor een combigebouw met ijshal en binnenbad. Het college van B&W heeft vandaag de gemeenteraad echter laten weten dat de aanbesteding voorlopig wordt stopgezet. De twee marktpartijen die zich tijdens de voorselectie hadden gemeld, hebben zich teruggetrokken, mede vanwege de grote risico’s verbonden aan deze aanbestedingsvorm.

Leiden had gekozen voor een aanbesteding met geïntegreerd contract voor ontwerp, bouw, onderhoud en energie in de markt gezet. Daarbij zouden de risico’s op het gebied van energie en onderhoud geheel bij de markt komen te liggen. Volgens lokaal nieuwsmedium Sleutelstad was dit de belangrijkste reden voor markpartijen om af te zien van inschrijving.

Weinig rendement
Na haar eerste analyse van de mislukte aanbesteding heeft het college geconcludeerd dat in de huidige bouwmarkt niet geïnteresseerd zijn in aanbestedingen op basis van geïntegreerde contracten. Dat soort aanbestedingsvormen zouden voor hen te veel risico’s en te weinig rendement met zich meebrengen. Daarnaast benutten veel marktpartijen nu al hun maximale capaciteit, waardoor ze selectiever zijn met het inschrijven op aanbestedingen.

Nieuwe aanbesteding
Het college gaat nu onderzoeken hoe het project opnieuw aanbesteed kan worden. Daarbij zal onder meer gekeken worden welke gevolgen de nieuwe aanbesteding zal hebben voor de contractvorm, de doorlooptijd en overige potentieel relevante projectkaders. Wanneer de verkenning voorbij is zal de gemeenteraad geïnformeerd worden.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.