Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Geld passend onderwijs niet uitgegeven

De overheid stelde anderhalf jaar geleden budget beschikbaar voor passend onderwijs, maar niet alles is uitgegeven. Het gaat om een overschot van ruim 111 miljoen euro. Volgens staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) had dat geld in de klas terecht moeten komen, meldt Rijksoverheid.nl.

Het oude systeem van speciaal onderwijs is kostbaar en isoleert leerlingen. Dat was, volgens NOS, het achterliggende idee. Om leerlingen een steun in de rug te geven, trok de overheid zo’n 1,5 miljard euro uit. Een deel van het geld is nog niet gebruikt door leraren, scholen, schoolbesturen en samenwerkingsverbanden, terwijl dit wel had gekund.

Uitschieters
In de meeste gevallen krijgen kinderen, volgens Dekker, wel de ondersteuning die ze nodig hebben. Maar er zijn ook uitschieters waar meer dan 25 procent van het budget op de plank ligt. Volgens Dekker valt dat niet uit te leggen.

Reserve
Het geld dat over is, wordt vaak gebruikt als reserve. Dekker vindt dat niet erg, maar sommige samenwerkingsverbanden zijn volgens hem te fors. Hij wilt daarom in de volgende jaarverslagen verandering zien en heeft inspectie gevraagd om de reserves met de schoolbesturen en de samenwerkingsverbanden te bespreken.

Thuis
Het passend onderwijs is nog steeds niet daar waar het moet zijn. In het schooljaar 2015-2016 waren er 4200 kinderen die langer dan drie maanden zonder passend aanbod thuiszaten. Scholen komen hun zorgplicht vaak niet en de organisatie van de samenwerkingsverbanden is niet overal op orde. Alle betrokken partijen gaan daarom samen verder werken aan een verbetering.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres