Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Geld passend onderwijs niet uitgegeven

Geld passend onderwijs niet uitgegeven

De overheid stelde anderhalf jaar geleden budget beschikbaar voor passend onderwijs, maar niet alles is uitgegeven. Het gaat om een overschot van ruim 111 miljoen euro. Volgens staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) had dat geld in de klas terecht moeten komen, meldt Rijksoverheid.nl.

Het oude systeem van speciaal onderwijs is kostbaar en isoleert leerlingen. Dat was, volgens NOS, het achterliggende idee. Om leerlingen een steun in de rug te geven, trok de overheid zo’n 1,5 miljard euro uit. Een deel van het geld is nog niet gebruikt door leraren, scholen, schoolbesturen en samenwerkingsverbanden, terwijl dit wel had gekund.

Uitschieters
In de meeste gevallen krijgen kinderen, volgens Dekker, wel de ondersteuning die ze nodig hebben. Maar er zijn ook uitschieters waar meer dan 25 procent van het budget op de plank ligt. Volgens Dekker valt dat niet uit te leggen.

Reserve
Het geld dat over is, wordt vaak gebruikt als reserve. Dekker vindt dat niet erg, maar sommige samenwerkingsverbanden zijn volgens hem te fors. Hij wilt daarom in de volgende jaarverslagen verandering zien en heeft inspectie gevraagd om de reserves met de schoolbesturen en de samenwerkingsverbanden te bespreken.

Thuis
Het passend onderwijs is nog steeds niet daar waar het moet zijn. In het schooljaar 2015-2016 waren er 4200 kinderen die langer dan drie maanden zonder passend aanbod thuiszaten. Scholen komen hun zorgplicht vaak niet en de organisatie van de samenwerkingsverbanden is niet overal op orde. Alle betrokken partijen gaan daarom samen verder werken aan een verbetering.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.