Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
11
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Gelijkwaardigheid in Marktvisie Rijkswaterstaat

Gelijkwaardigheid in Marktvisie Rijkswaterstaat
Foto: DollarPhotoClub

“Er liggen inmiddels te veel risico’s bij de markt”, stelt BAM-topman Rob van Wingerden. De bouw komt uit een lange traditie van weinig verantwoordelijkheid, initiatief of risico, maar is sinds de introductie van ‘Markt, tenzij’ volledig omgeslagen.“De kunst is nu om in het midden uit te komen”, aldus de topman.

Bouwprojecten blijken steeds vaker onbeheersbare risico’s te hebben die zorgen voor grote financiële tegenvallers. Een situatie die in de ogen van Van Wingerden niet lang kan voortduren en waar op korte termijn linksom of rechtsom een correctie zal plaatsvinden. De hoop is nu gevestigd op de nieuwe Marktvisie van Rijkswaterstaat. Dat schrijft Cobouw.

Gelijkwaardige samenwerking
De nieuwe Marktvisie van Rijkswaterstaat moet definitief een einde maken aan het gedrag van prijsduiken en moet een begin markeren voor normale gelijkwaardige samenwerking en een gezonde bedrijfstak. De intentie bestaat om de bouw voor 2020 in een rendabele sector met redelijke marges en risico’s te veranderen.

Nieuwe koers
Het afgelopen half jaar is er hard gewerkt aan de opzet van een nieuwe koers en frisse verhoudingen binnen de bouwsector. Bedrijven zijn via brancheorganisaties betrokken geweest bij gesprekken met opdrachtgevers en de marktcafé’s. De Marktvisie gaat over het verbinden van opgaven, het creëren van ruimte voor innovatie en een samenwerkingscultuur en tot slot het flexibel en ‘regelarm’ werken.

Cultuur doorbreken
Het motto van Rijkswaterstaat is om “met trots en passie samen te werken aan Nederland” en te breken met het verleden van gedoe, wij/zij-verhoudingen en spanningen. De overtuiging bestaat dat het gaat lukken om de heersende cultuur te doorbreken. “We zijn nog nooit zo ver geweest en er is nog nooit zo bottom-up en op gelijkwaardige basis gewerkt aan nieuwe uitgangspunten”, vat inkoopdirecteur Roger Mol van Rijkswaterstaat samen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.