Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeentelijke inkoopsamenwerking draait om ‘loslaten’

‘Loslaten’ is niet het eerste waar je aan denkt bij een samenwerking. Toch is dit een cruciale factor van een succesvolle inkoopsamenwerking tussen gemeenten, stelt Fredo Schotanus, senior consultant bij Significant en universitair docent bij Universiteit Twente. “Een typische Nederlandse valkuil is dat iedereen betrokken wil blijven. Iedereen wil grip hebben en meesturen. Dat is nog te doen als je met drie gemeenten samenwerkt. Maar bij een samenwerking met tien gemeenten, gaat dit ten koste van de efficiëntie. De echte voordelen van inkoopsamenwerking krijg je pas als je loslaat.”

Schotanus heeft tussen 2002 en 2007 promotieonderzoek uitgevoerd naar gemeentelijke inkoopsamenwerkingen. Ook daarna heeft hij met regelmaat meegewerkt aan onderzoeken naar dit onderwerp vanuit de universiteit.

Succesfactoren
“Loslaten is één van de factoren van succes. Op het moment dat inkopers, beleidsmedewerkers en materiedeskundigen van tien gemeenten met elkaar gaan nadenken over specificaties en gunningscriteria, dan gaat hier veel coördinatietijd in zitten. Als je één gemeente aan het roer zet van de inkoop (die wel goed rekening houdt met de inkoopbehoeftes van de anderen), dan bespaar je veel tijd. Ook realiseer je dan vaker een grotere kostenbesparing, omdat er minder naar consensus gezocht wordt.”

Welke factoren zijn verder nog belangrijk? “Een samenwerking is bij voorkeur vrijwillig. De inkoopafdeling en interne stakeholders moeten erachter staan. Daarnaast is communicatie vanzelfsprekend een belangrijke factor, moet er commitment zijn en moeten de kosten eerlijk verdeeld worden. Ook goede afspraken over de doelen van de samenwerking is essentieel. Je moet wel op één lijn zitten met de andere gemeenten.”

Vertrouwen niet noodzakelijk
Opvallend genoeg is onderling vertrouwen niet noodzakelijk voor succes. “Vertrouwen helpt altijd en is vooral belangrijk in de fase dat je de samenwerking opzet, maar als deze eenmaal draait, dan zijn de operationele aspecten veel belangrijker, zoals goede onderlinge communicatie. We zien ook succesvolle inkoopsamenwerkingen waar helemaal geen onderling vertrouwen is, zoals bij een samenwerking tussen concurrenten in de private sector. Zij organiseren dat door een derde partij ertussen te zetten en non-disclosure agreements op te stellen. Op die manier kan je een partnership aangaan, zonder dat je elkaar hoeft te vertrouwen.”

Samenwerken niet altijd interessant
Met een succesvolle samenwerking kun je flinke kostenbesparingen, meer kwaliteit en procesvoordelen realiseren. “Inkoopsamenwerking is echter niet altijd interessant. Als organisatie moet je naar je eigen inkoopportfolio kijken en bepalen welk deel geschikt is voor inkoopsamenwerking. Waar durf je zaken los te laten? Dan hebben we het bijvoorbeeld over hefboomartikelen. Strategische of ‘emotionele’ producten en diensten, waar veel afstemming voor nodig is, zijn meestal minder geschikt voor een samenwerking.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link