Magnifying glass Close

Gemeenten besteden soms onnodig aan

Gebiedsontwikkelingen zijn niet altijd aanbestedingsplichtig. Toch schrijven gemeenten bij het ontwikkelen van gebieden vaak openbare aanbestedingen uit, zonder eerst te kijken naar andere juridische methoden. Zo kan partnerselectie soms een betere oplossing zijn, zo laat Sven Schroots, mede opsteller van de nieuwe Reiswijzer Gebiedsontwikkeling, weten tegenover branchmedium Stadszaken.

Schroots stelt traditionele aanbestedingen niet vaak het gewenste resultaat opleveren, omdat je vooraf kaders moet schetsen zonder precies te weten wat haalbaar en wenselijk is. Door partnerselectie toe te passen kun je volgens intensief samenwerken met marktpartijen en zo naar een beter eindproduct toe werken, omdat je niet vooraf hebt vastgesteld wat het eindresultaat moet zijn. In het kader van transparantie kiezen gemeenten echter toch vaak voor een openbare aanbesteding.

Subjectief
Roger Kersten, die ook aan de Reijswijzer heeft meegewerkt, heeft wel begrip voor gemeenten. Hij geeft aan dat partnerselectie subjectiever is dan traditioneel aanbesteden, waardoor het wat lastiger is voor gemeenten. Toch blijkt uit onderzoek dat steeds meer gemeenten partnerselectie omarmen en dat deze aanpak steeds meer succesvolle projecten oplevert, zoals het Smokkelaarsveld in Utrecht en RijswijkBuiten.

Personeelstekorten
Kersten en Schroots stellen dat het belangrijk is om te kijken naar procedures die “doelmatiger en goedkoper” zijn dan traditioneel aanbesteden. Het Rijk heeft immers te maken met grote uitdagingen zoals de energietransitie en wil bovendien 76.000 nieuwe woningen bouwen, terwijl de bouwsector met personeelstekorten kampt.

Partner van Aanbestedingscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Aanbestedingscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres