Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeenten een 'zorgpunt' door fouten in jaarrekeningen

Uit een gepubliceerd overzicht van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken blijkt dat elf gemeenten zodanig veel fouten in de boekhouding hebben, dat ze al vier jaar geen goedkeurende accountantsverklaring hebben gekregen. Volgens Ollongren zijn deze gemeenten een ‘zorgpunt’, zo meldt Binnenlands Bestuur

In 2015 was er een sterke daling in het percentage goedkeurende verklaringen voor de jaarrekeningen van gemeenten op het aspect rechtmatigheid. Slechts 50 procent kreeg groen licht, terwijl dat percentage in voorgaande jaren rond de 95 procent lag. Dat was destijds te wijten aan de decentralisatie in het sociaal domein. Het afgelopen jaar waren fouten bij (Europese) aanbestedingen veruit de voornaamste reden. Eén van de meest gemaakte fouten was het incorrect aanbesteden van opdrachten boven de Europese drempelwaarden.

Vier jaar op rij

Vorig jaar publiceerde Ollongren ook al een lijst met gemeenten waar drie jaar op rij fouten waren geïdentificeerd. Ongeveer de helft daarvan kreeg het afgelopen jaar wel goedkeuring, waarschijnlijk vanwege de maatregelen die het ministerie heeft getroffen. Elf gemeenten staan op beide lijsten en hebben dus al vier jaar lang fouten in de boekhouding. Drie daarvan gingen dit jaar op in grotere gemeenten, voor twee anderen zal er in 2021 hetzelfde te wachten staan. De zes gemeenten die overblijven zijn: Bodegraven-Reeuwijk, Dantumadiel, Dronten, Edam-Volendam, Lelystad en Uithoorn.

Opvallend is dat de kleinste gemeentes, met tienduizend of minder inwoners, het vaakst geen goedgekeurde accountantsverklaring krijgen. Van de gemeenten met 150.001-250.00 inwoners kreeg honderd procent een goedgekeurde verklaring.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link