Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeenten hebben jeugdzorg te krap ingekocht

Een deel van de gemeenten heeft de jeugdzorg te krap ingekocht. Hierdoor zijn er nu al zorgverleners die tot het einde van het jaar geen nieuwe kinderen meer kunnen aannemen. Het door de gemeenten aan de zorgverleners verstrekte budget, bedoeld voor heel 2015, is halverwege het jaar al op.

Per 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Voor de hulp aan kinderen met problemen krijgen zij minder geld van het Rijk, over drie jaar bedraagt de korting 15 procent. Zo schrijft de Volkskrant. Om te voorkomen dat zij hun budget zouden overschrijden, hebben veel gemeenten aan het begin van het jaar de zorgverleners een bedrag gegeven voor heel 2015. Dit bedrag was gebaseerd op het aantal cliënten in voorgaande jaren, met daarop een korting.

Beperkt budget
“Het staat voorop dat een kind zo snel mogelijk bij de juiste hulpverlener moet belanden”, zegt Asha Khoenkhoen, woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. “Maar de gemeenten voelen de spanning tussen een beperkt budget en het bieden van zorg. Ze moeten wel op het geld letten, anders overschrijden ze aan het eind van het jaar ruimschoots hun budget.”

Administratieve lasten
Psychologen noemen de administratieve last door de inkoop van zorg door de gemeenten ‘een ramp’, blijkt uit een enquête onder bijna 500 psychologen van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). Praktijken moeten zaken doen met soms tientallen gemeenten, die elk hun eigen administratie- en verantwoordingssysteem hebben. “Sommige psychologen zijn de rompslomp met de gemeenten zo zat, dat ze alleen nog maar volwassenen willen als cliënt, of kinderen van wie de ouders de zorg zelf betalen”, zegt NIP-woordvoerder Arjen Konijnenberg tegen de Volkskrant. Omdat de gemeenten kortdurende contracten hebben gesloten, vrezen psychologen voor het budget van 2016 weer veel te veel uren kwijt te zijn aan bureaucratie.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres