Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeenten hebben WMO-overschot van 310 miljoen

Bijna negen op de tien gemeenten hebben in 2015 geld overgehouden op het budget voor dagbesteding, begeleiding en ondersteuning. In totaal gaat het naar schatting om een overschot van minimaal 310 miljoen euro op een totaal budget van 4,8 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van Frontin Pauw, in opdracht van Binnenlands Bestuur.

In het onderzoek is expliciet gevraagd naar de maatregelen die de gemeenten hebben genomen om binnen budget te blijven. Voor zowel de Wmo als de Jeugdzorg blijkt dat er meerdere middelen zijn ingezet. Dit varieert van strenger indiceren, innovatief inkopen, keuteltafelgesprekken tot een beroep doen op eigen kracht van de hulpvragers.

Positieve getallen
Wat de budgetten voor de Wmo-taken betreft, heeft ruim de helft van de gemeenten een overschot van 15 procent of meer. De gemeentelijke uitgaven voor huishoudelijke hulp zijn binnen de perken gebleven. Na de rijkskorting van 32 procent houden twee op de drie gemeenten geld over op die post. Iets meer dan een op de tien gemeenten redt het niet met het budget dat in de begroting voor 2015 was opgenomen. De overige gemeenten spelen quitte.

Jeugdzorg minder positief
De uitvoering van de jeugdzorg valt minder voordelig uit. 44 procent van de gemeenten hebben een positief saldo behaald. Bijna een kwart van de gemeenten komt precies uit en één op de drie gemeenten noteren rode cijfers.

Vooruitzicht 2016
Het vooruitzicht voor 2016 is positief. De respondenten van het onderzoek van Binnenlands Bestuur verwachten weer een overschot op de Wmo-uitgaven. Met betrekking tot de uitgaven voor jeugdzorg is de stemming minder optimistisch. Ruim vier op de tien gemeenten vrezen dat er meer geld zal worden uitgegeven dan begroot.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres