Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeenten kiezen vaker voor open house bij inkoop Wmo en jeugdzorg

Nederlandse gemeenten kiezen vaker voor een open house-constructie bij de inkoop van Wmo-zorg en jeugdhulp. Dat blijkt uit de Monitor Gemeentelijke Zorginkoop 2019. Daarin zijn alle inkoopdocumenten voor overeenkomsten vanaf 1 januari 2019, van alle 355 gemeenten, onder de loep genomen.

Van alle uitbestedingen in 2019 was voor Wmo 51% een open house-constructie en voor inkoop 36%. De Monitor Gemeentelijke Zorginkoop 2018 liet nog een ander beeld zien. Daaruit bleek dat gemeenten wel inkochten via open house maar dit niet zo noemden. Daardoor besteedden zij vaak onnodig aan.

Overige trends
Het onderzoek, uitgevoerd door het Public Procurement Research Centre, stelt verder vast dat gemeenten vaker budgetplafonds hanteren. Het aantal budgetplafonds nam jarenlang af, maar stijgt nu weer. Daarnaast vragen gemeenten inschrijvende partijen vaker om transformatieplannen te presenteren. Gemeenten nemen dit op als voorwaarde of eis voor de aanbesteding. Bij de inkoop van jeugdhulp wordt opvallend vaak gebruik gemaakt van een subsidietender, bij 9% van de nieuwe jeugdhulpovereenkomsten die in zijn gegaan per 1 januari 2019.

Bron: Binnenlandsbestuur.nl

Bekijk de complete Monitor Gemeentelijke Zorginkoop 2019 hier.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link