Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeenten kopen minder zorg in door tekort Wmo-budget

Zeventig procent van de gemeenten verwacht dit jaar een tekort op het Wmo-budget. Daarnaast is er bijna geen wijkgerichte begeleiding, kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging ingekocht. Dit blijkt uit een onderzoek van het Transitiebureau Wmo naar de inkoop van zorg voor de Wmo 2015. De resultaten zijn gebaseerd op 115 enquêtes en tientallen interviews onder Wmo-projectleiders.

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de gemeenten uitgaat van een tekort op het Wmo-budget van dit jaar. Deze tekorten worden zoveel mogelijk beperkt. Zo geeft 23 procent aan dat ze een lager volume voor ondersteuning gaan inkopen, zo schrijft zorgvisie.nl.

Rijkskortingen
De inkoop van de zorg lijdt onder de Rijkskortingen. Met name de zorgvormen wijkgerichte begeleiding, kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging zijn bijna niet ingekocht. Voor begeleiding geeft slechts 1 procent van de gemeenten aan dat zij wijkgericht gecontracteerd hebben. Voor wijkgericht kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging geeft 3 procent van de gemeenten dit aan.

Ander zorgdomein
Het rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 van Transitiebureau Wmo toont daarnaast aan dat gemeenten 5 tot 15 procent van de zorgvragers voor de Wmo doorverwijst naar een ander zorgdomein, zoals de zorgverzekeringswet of wet langdurige zorg. Verder worden 10 tot 20 procent van de burgers verwezen naar een algemene voorziening en 10 tot 20 procent naar het eigen netwerk en mantelzorg. Voor 55 tot 65 procent blijft maatwerkvoorziening beschikbaar en de overige 5 tot 10 procent wordt afgewezen.

Teveel bezuinigen
Een onderzoek van hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen toonde in maart aan dat gemeenten door de Wmo 2015 veel meer bezuinigen dan nodig is. Die bezuinigingen lopen op tot gemiddeld 22 procent. De rijkskorting op het overgehevelde Wmo-budget is over 2015 gemiddeld 11 procent. Nu blijkt echter dat gemeenten alsnog afstevenen op een tekort op het Wmo-budget.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé: