Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeenten laten kansen liggen bij data-analyse

Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Kurtosis blijkt dat ambtenaren graag gebruik maken van data over het Sociaal Domein. Ze hebben echter lang niet altijd de mogelijkheden om met data aan de slag te gaan.

Driekwart van de respondenten geeft aan het belang van data in te zien, maar 42% geeft aan dat de eigen organisatie kansen laat liggen bij dataverzameling en -analyse. Zo werken instanties nog onvoldoende samen, waardoor een compleet beeld vaak ontbreekt. Ook geven ambtenaren aan zelf over onvoldoende vaardigheden te beschikken om de data in te kunnen zetten. Slechts de helft van de respondenten geeft aan dat de eigen organisatie een data-analist in huis heeft. Juist die kan medewerkers ondersteunen de data te ontsluiten en koppelen.

De onderzoekers zien dat het gebruik van data voornamelijk bedoeld is om intern verantwoording af te leggen, niet om de beleid of dienstverlening inhoudelijk te verbeteren. Dat noemen ze opmerkelijk.

Grip op het sociaal domein

Data bieden uitkomst bij het maken van tariefafspraken en het analyseren van stijgende kosten binnen het sociaal domein. Ook kan data uitwijzen dat bepaalde zorg onjuist is toegewezen en gebruiken gemeenten data voor het opstellen van inkoopbeleid en contracten. De belangrijkste reden om data in te zetten komt uit de financiële hoek: met een juiste analyse en passende maatregelen kunnen decentrale overheden grip houden op het Sociaal Domein.

Bron: Binnenlandsbestuur.nl

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link