Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Uit het onderzoek ‘Duurzaam inkopen van vervoer’ van Natuur & Milieu blijkt dat 82 procent van de Nederlandse gemeenten de afspraak om vanaf 2015 100 procent duurzaam in te kopen niet naleeft. De huidige inkoopeisen blijken ontoereikend voor echte verduurzaming en de weging van duurzaamheidscriteria blijft laag. Dit schrijft het Binnenlands Bestuur.
Volgens Maarten van Biezen, Hoofd Mobiliteit bij Natuur & Milieu, zou je verwachten dat, gezien alle aandacht afgelopen jaar voor klimaat en dieselgate, gemeenten het goede voorbeeld wel zouden geven en voor bijvoorbeeld schone auto’s kiezen. Maar niks is minder waar. Er zijn nog veel stappen te zetten. Het wordt gemeentes aanbevolen om maatregelen te eisen die brandstofbesparing opleveren, over te stappen op duurzame brandstoffen, meer ambitie te tonen en meer in te zetten op slim vervoer.
Positieve punten
Er zijn wel positieve punten in vergelijking met vorig jaar. Zo komt elektrisch en groen gas vaker terug in aanbestedingen voor auto’s. Daarnaast zijn er ook gemeenten waar het duurzaam aanbesteden wel wordt omarmd. Zo zijn in Leeuwarden alleen voertuigen die rijden op groen gas of elektriciteit toegestaan.
Schonere lucht
Ook de luchtkwaliteit is er volgens het rapport op vooruitgegaan. Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft gerapporteerd dat de lucht in Nederland schoner is geworden, mede door schoon vervoer. Transport en Logistiek Nederland werkt, bijvoorbeeld, mee aan CO2-reductie voor transport.
Elektrisch rijden
Toch zijn er nog een aantal organisaties, zoals ANWB, die zich zorgen maken om de ontwikkeling van elektrisch rijden. Veel elektrische leaseauto’s zullen naar het buitenland verdwijnen als er geen aanschafsubsidie in het leven wordt geroepen. Daardoor zal ook de milieuwinst verdwijnen, want eigenaren van elektrische auto’s maken namelijk meer kilometers dan rijders in benzineauto’s. Daarnaast sluiten gemeentes dieselvoertuigen nog steeds niet uit.
Politie
Eerder dit jaar was er op dit vlak al commentaar op de politieauto’s. De politie vond het beter om op diesel te blijven rijden, omdat de politieauto’s buitengewoon intensief worden gebruikt. Dit werd daarom als eis in de aanbesteding opgenomen. Natuur & Milieu was hier verontwaardigt over. Volgens hen koos de politie voor diesel omdat dit goedkoper is.