Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Vanaf 2018 wordt de inkoop rondom de Kindertelefoon door de gemeenten in plaats van landelijk geregeld. De Kindertelefoon vreest daarom voor zijn voorbestaan. Deze manier van financiering zou namelijk de kwaliteit van hun werk onder druk zetten. Dit meldt NRC.
De gemeenten staan onder grote tijdsdruk om de inkoop te regelen. Sinds eind vorige week weten de gemeenten wat de inkoop zal kosten, maar voor 1 juni 2017 moet de overeenkomst al getekend worden. Als de 388 gemeenten de zorg niet tijdig inkopen, dan is de Kindertelefoon wettelijk verplicht om een sociaal plan in gang te zetten. Dat houdt in dat de organisatie het vertrek van medewerkers moet voorbereiden.
Te kort tijdsbestek
Volgens Erik Ott, directeur-bestuurder van de Kindertelefoon, is er sprake van een te kort tijdsbestek. De inkoop moet namelijk eerst door het college, en vaak ook door de gemeenteraad, worden goedgekeurd.
Centrale financiering
Niet alleen de Kindertelefoon heeft hier last van. Ook het Advies- en Klachtenbureau jeugdzorg (AKJ) en Sensoor hebben problemen met de financiering. De organisaties werden tot nu toe centraal gefinancierd, omdat zij een landelijke taak vervullen. Inkoop door alle gemeenten afzonderlijk zou niet handig zijn. Het doet er bij de organisatie immers niet toe waar de cliënten wonen. Een centrale betaalconstructie was daarom een ideale oplossing, maar deze blijkt in strijd met de bedoeling van het Gemeentefonds. Die is namelijk bedoeld voor de afzonderlijke gemeenten en niet voor een koepelvereniging.
Kwaliteit gaat eronder lijden
Daarom worden de drie organisaties vanaf 2018 lokaal ingekocht, terwijl het landelijk werk verricht. De Kindertelefoon, AKJ en Sensoor verwachten dat de kwaliteit van hun werk hieronder zal lijden. Ze rekenen er bijvoorbeeld niet op dat alle gemeenten de inkoopdeadline van 1 juni gaan halen. Ook maken ze zich zorgen over het afnemen van contracten. De jeugdzorg wordt namelijk al sinds 2015 geplaagd door late betalingen en een veelheid aan factuur- en verantwoordingseisen.