Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
03
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Gemeenten moeten opdrachtgeverschap professionaliseren

Gemeenten moeten opdrachtgeverschap professionaliseren

De opdrachtgevende rol binnen gemeenten is verdeeld over verschillende bestuurlijke, ambtelijke en externe opdrachtgevers. Gemeenten hebben hierdoor maar een beperkt totaalbeeld van de opdrachten die worden uitgezet in het fysieke domein. Zo concludeert een onderzoek van de leerstoel Publiek Opdrachtgeverschap van de TU Delft.

Voor het onderzoek zijn interviews afgenomen in 18 gemeenten uit drie regio’s. Volgens PIANOo was vrijwel geen enkele geïnterviewde volledig op de hoogte van de portefeuille of het bedrag dat ermee gemoeid was. Er werd daardoor volop verwezen naar de gemeentebegroting, het jaarverslag en verschillende rapportages en spend analyses. Het onderzoek concludeert dan ook dat het voor gemeenten belangrijk is om hun opdrachtgeverschap te professionaliseren.

Visie
Gemeenten kunnen volgens het onderzoek vooral een professionaliseringsslag maken door de verbinding tussen bestuur en directie te verbeteren en de verschillende organisatieonderdelen beter met elkaar af te stemmen. Ook zouden ze hun visie op opdrachtgeverschap expliciet kunnen maken.

Gegevens
De onderzoekers bevelen gemeenten ook aan om gegevens te verzamelen over hun rol als opdrachtgever. Daarbij moeten ze zich vooral focussen op de volumes van aanbesteed werk, de gehanteerde samenwerkingsvormen en de prestaties van, en ervaringen met, leveranciers. Deze gegevens zouden gemeenten kunnen helpen om de uitvraag naar de markt beter af te stemmen.

Het volledige onderzoek kunt u op de website van PIANOo downloaden.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.