Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
10
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Gemeenten sturen onvoldoende op duurzaamheid vervoersmiddelen

Gemeenten sturen onvoldoende op duurzaamheid vervoersmiddelen

Slechts 8% van de gemeenten voldoet aan de landelijke duurzaamheidscriteria bij het aanbesteden van hun eigen vervoersmiddelen. Veel gemeenten kunnen niet sturen op schoon vervoer, omdat ze onvoldoende eisen stellen. Dat blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu.

Dit is al het vierde jaar dat Natuur & Milieu dit onderzoek uitvoert. In die tijd is het beeld weinig veranderd. Volgens directeur Marjolien Demmers stellen veel gemeenten op papier ambitieuze doelen aan luchtkwaliteit en milieu. “In de inkooppraktijk zien we hier echter weinig van terug.”

Voorbeeldrol
Gezien de voorbeeldrol van gemeenten zou een keuze voor meer schone voertuigen een no-brainer moeten zijn, stelt Demmers. Van de 122 gemeenten die de organisatie heeft onderzocht krijgen er echter slechts 10 een dikke voldoende. Ameland en Utrecht hebben de meest ambitieuze duurzaamheidseisen in hun aanbestedingen opgenomen, terwijl ook Gorinchem en Goeree-Overflakkee met minimumcriteria voor duurzaamheid werken. Aan de andere kant stellen gemeenten als Den Helder, Barendrecht en Ridderkerk helemaal geen duurzaamheidseisen.

Bestuursakkoord
Demmers concludeert dat het veel gemeenten niet lukt om ambities te vertalen naar concrete eisen. Deels komt dat doordat ze andere prioriteiten stellen, deels omdat ze over te weinig kennis en capaciteit beschikken. Positief is volgens Demmers wel dat 49 gemeenten kortgeleden een bestuursakkoord sloten voor de duurzame inkoop van Wmo-vervoer. Die aanpak zou opgeschaald moeten worden naar meer gemeenten en andere vormen van vervoer. Demmers stelt dat de Rijksoverheid hierin een aanjagende en ondersteunende rol dient aan te nemen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.