Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeenten vergeten massaal respijtzorg in te kopen

Respijtzorg wordt nauwelijks door gemeenten ingekocht. De tijdelijke professionele hulp voor overspannen mantelzorgers wordt grotendeels over het hoofd gezien door inkoopambtenaren. [slide]Dat blijkt uit een onderzoek van Jan Telgen en Niels Uenk naar zorginkoop onder 328 gemeenten. Vrijwel alle gemeenten hebben dit jaar Wmo-zorg ingekocht op basis van inkoopgegevens uit 2014. Hierdoor zijn bepaalde vormen van zorg niet of nauwelijks ingekocht. 

Onderzoeker Niels Uenk zegt tegenover zorgvisie.nl:  ‘Men kijkt naar wat vorig jaar in grote volumes is ingekocht en baseert daarop het bestek van 2015.” Uenk onderzocht de inkoopcontracten samen met hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen van Universiteit Twente. “In grotere gemeenten zijn de volumes van respijtzorg en andere, meer bijzondere, vormen van zorg zo klein dat er geen aparte contracten voor zijn afgesproken.

Vervangende hulp
Toch kan het voor mantelzorgers die respijtzorg nodig hebben een klus zijn om de zorg alsnog te regelen. Uenk ligt toe: “Gemeenten moeten ad hoc iets regelen, omdat er geen afspraken met zorgaanbieders zijn. We zien dat gemeenten mensen die respijtzorg nodig hebben verwijzen naar het persoonsgebonden budget. Dan moeten mantelzorgers dus zelf vervangende hulp en begeleiding inkopen.”

Niet geregeld
Respijtzorg is incidentele zorg die bedoeld is om voor een korte periode de zorg uit handen te nemen van een mantelzorger. Als dat niet geregeld is, kan de zorg op zich laten wachten. Het alsnog regelen van een pgb of het apart contracteren van een leverancier voor een beperkte tijd kost minstens een aantal weken.

Overgangsjaar
Ongeveer negentig procent van alle gemeenten neemt de inkoop van 2014 als basis voor dit jaar. Uenk licht het onderzoek toe: “Dat komt doordat 2015 een overgangsjaar is en men verplicht is om overgangscliënten dezelfde of vergelijkbare zorg te leveren als vorig jaar. Dus het is logisch dat gemeenten niet met allerlei nieuwe condities en leveranciers aan de slag zijn gegaan.” 

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link