Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeenten willen grip op eigen ICT

Eindhoven, Woerden en Boxtel hebben het initiatief genomen hun ICT onder te brengen in een coöperatie. De gemeenten willen niet langer afhankelijk zijn van commerciële leveranciers die beschikken over een monopolie. De coöperatie staat open voor alle Nederlandse gemeenten.

Eind 2018 moeten alle gemeentelijke diensten gedigitaliseerd zijn. Dit project verloopt niet vlekkeloos. Leveranciers zeggen dat gemeenten te veel ingewikkelde specificaties vragen. Volgens gemeenten houden leveranciers zich niet aan de afgesproken prijs en brengen zij grote bedragen in rekening voor meerwerk.

Monopolie
De gemeentelijke ICT-markt wordt gedomineerd door twee leveranciers: PinkRoccade en Centric. Voor 90 procent van de gemeenten in Nederland zijn zij hoofdleverancier van de kernapplicaties. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de gemeenten zegt ontevreden te zijn over wat ze voor het geld krijgen. Gemeenten vinden dat de twee bedrijven hun marktmacht gebruiken om hoge prijzen te vragen en andere bedrijven uit te sluiten.

Eind vorig jaar bracht Volkskrant naar buiten dat PinkRoccade de tarieven opvoerde met 50 procent. Vervolgens kwamen gemeenten in opstand. De algemeen directeur van PinkRoccade sprak van ‘een tariefsaanpassing’ die verdedigbaar zou zijn, omdat gemeenten ‘kosteloos allerlei innovaties’ zouden ontvangen.

ICT-kosten
De ICT-kosten per inwoner waren in 2013 als gemiddelde van alle gemeenten 74 euro, schrijft de Volkskrant. Dit betekent dat alle 393 gemeenten samen 1,25 miljard euro per jaar aan ICT uitgeven. Driekwart hiervan gaat naar personeel en software. Eindhoven, Woerden en Boxtel verwachten dat ze hun ICT-kosten aanzienlijk kunnen verlagen. Voor alle Nederlandse gemeenten samen kan de besparing oplopen tot honderden miljoenen.

Wethouder Bob Duindam van Woerden: “Ik denk dat we gemakkelijk de helft kunnen besparen. ICT-kosten zitten op alle beleidsterreinen. Hoeveel het precies oplevert, is een moeilijke vraag. Maar dat we teveel betalen, weet ik zeker.”

Eigenaar van ICT
“Het aantrekkelijke van de onderneming is dat de ICT, de levensader van elke gemeente, van ons wordt”, vertelt Mary-Ann Schreurs, wethouder van Eindhoven. “De bestaande situatie is die van een feitelijk monopolie van twee grote leveranciers. Dat willen we doorbreken met de coöperatie van gemeenten. Ik ken veel gemeenten waar men zegt: wij zijn er ook niet blij mee, maar het geeft zoveel rompslomp om het te veranderen. Mij lijkt het belangrijkste dat je ermee begint”, aldus Schreurs tegen de krant.

Vraagtekens
Directeur Noor Ferket van Centric zegt het initiatief met interesse te volgen. Het bedrijf zet er wel vraagtekens bij: “In het verleden is gebleken dat ontwikkeling van software geen kerntaak is van gemeenten”. Volgens Centric is de ervaring dat in een gemeentelijk samenwerkingsverband ‘weinig grip op de uitgaven’ bestaat. De woordvoerder van PinkRoccade zegt wel te geloven in de samenwerkingskracht van gemeenten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres