Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeenteraadsleden geen invloed op inkoop zorg

De inkoop van zorg is vanaf 1 januari de verantwoordelijkheid van gemeenten geworden. [slide]Om dit te kunnen organiseren, bundelen Nederlandse gemeenten hun krachten en organiseren zij de zorgtaken regionaal. De decentralisatie moet de kosten terugdringen, de burger invloed geven en leiden tot maatwerk.

Deze schaalverkleining komt volgens gemeenteraadsleden niet tot stand, omdat gemeenten gezamenlijk inkopen. De stem van de burger wordt gesmoord, zeggen gemeenteraadsleden in een onderzoek van de Volkskrant.

Gemeenteraden hebben geen invloed
Gemeenteraden hebben daarbij, naar eigen zeggen, geen invloed op de inkoop van thuiszorg, jeugdzorg en sociale werkvoorziening. Terwijl de Nederlandse gemeenten hun krachten bundelen om de zorgtaken regionaal te organiseren, hebben raadsleden nauwelijks invloed op de afspraken die wethouders maken.

Geen democratische controle mogelijk
Uit het onderzoek van de krant blijkt daarnaast dat geen enkele gemeente zich ertoe in staat acht om alle nieuwe zorgtaken zelfstandig uit te voeren. Iedere gemeente heeft een of meerdere samenwerkingsverbanden aangeknoopt. Raadsleden vinden dat er op deze samenwerkingen nauwelijks tot geen democratische controle mogelijk is. ‘We konden pas vier dagen voor de deadline stemmen over de samenwerking. Als raad sta je dan met je rug tegen de muur’, aldus SP-lid Dave van de Ven uit Boxtel.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link