Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gemeentes krijgen groen gunningsadvies

Extra punten voor schone(re) energie, marktconsultatie en het in beeld brengen van vul- en laadpunten voor voertuigen zijn enkele tips die Rijkswaterstaat gemeentes geeft[slide] bij het aanbesteden van groen taxivervoer. 

Als stimuleringsmaatregel voor de inzet van milieuvriendelijke taxi’s heeft Rijkswaterstaat een rapport voor aanbesteders uitgebracht. Het rapport ‘Duurzaam aanbesteden leerlingenvervoer’ moet gemeentes helpen beter aan de EU-normen voor luchtkwaliteit te voldoen en daarnaast de schadelijke effecten door luchtvervuiling verder terug te dingen. Het aanbod aan elektrische en hybride taxi’s is echter beperkt, het algemene beeld is volgens Rijkswaterstaat dat steeds meer taxi’s op aardgas rijden.

Tips
Het rapport geeft enkele tips. Zo is het van belang voor een aanbesteding in kaart te brengen waar vulpunten voor aardgas en laadpunten voor elektriciteit aanwezig zijn. Ook is het in de fase van marktconsultatie belangrijk bij taxibedrijven te peilen hoe zij denken om te gaan met de inzet van alternatieve brandstoffen. Het verplichten tot inzetten van nieuw schoon materiaal kan hogere aanschaf- en afschrijvingskosten met zich meebrengen, waarschuwt het rapport. “Daarom is het raadzaam om de inzet van schone voertuigen als een gunningscriterium op te nemen.”

Strafpunten voor oude diesels
Gemeentelijke inkopers krijgen als tip om aanbieders extra punten te geven in de gunningscriteria wanneer zij met voertuigen rijden op diesel euro-6, groengas en elektriciteit. De voorkeur gaat daarbij uit naar elektriciteit. Eventueel zijn strafpunten toe te kennen voor oude diesels en verouderde voertuigen. Een handige tip is ook om te vragen om groengas en niet om de combinatie aardgas en groengas-certificaten van de vulpunthouder. “De gemeente heeft de zakelijke relatie met het taxibedrijf, niet met de vulpunthouder”, stelt Rijkswaterstaat. 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres