Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Gesjoemel met inkoop bij Defensie

Het rommelt bij Defensie. Het had al te maken met ingrijpende reorganisaties en nu blijkt ook dat de inkoop voor onze landsverdediging niet altijd even zuiver is verlopen.

De commandant van het Militair Geneeskundig Logistiek Centrum (MGLC) in Heerenveen is geschorst vanwege integriteitsschendingen. Dat blijkt uit een brief die demissionair minister van Defensie Hans Hillen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Onderzoek zou uitgewezen hebben dat in de Friese organisatie onregelmatigheden plaatsvonden bij de inhuur van personeel en de aanschaf van voertuigen. Het MLCG is een logistieke organisatie die Defensie ondersteunt met onder meer de aanschaf en distributie van geneesmiddelen.

Jaar geleden al meldingen

Begin vorig jaar kwamen er meldingen binnen over mogelijke misstanden bij de inkoop, aldus Hillen. Onderzoek van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (CIOD) concludeerde vervolgens dat er sprake is geweest van een sociaal onveilige werkomgeving. Wat er precies gebeurd is, maakt de brief van Hillen echter niet duidelijk. Wel laat hij weten dat er bij de marechaussee aangifte is gedaan tegen de commandant van onder meer valsheid in geschrifte met declaraties.

Ongepaste contacten met leveranciers
Voor meldingen over twee andere defensiemedewerkers is geen bewijs gevonden. Een van de twee zou financieel voordeel gehad bij de aanschaf van dienstvoertuigen. Zijn collega zou zich hebben laten fêteren door leveranciers van voertuigen. De laatste man zou echter wel intensieve contacten met leveranciers onderhouden, die volgens de demissionaire minister niet bij zijn functie passen en vanuit ‘het oogpunt van integriteit onwenselijk’ zijn. De brief stelt dat de te nauwe contacten voortkomen uit het feit dat de man te lang dezelfde functie heeft bekleed. Zijn werkgever gaat daarom voor hem op zoek naar een nieuwe functie.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres