Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Globaliseren en optimaliseren

Boudewijn Beerkens is CFO bij Wolters Kluwer. Als financieel directeur moet hij zijn financiële targets halen. Daarom volgt hij de inkoop van het bedrijf op de voet. Hij is een groot verschil bij het inkopen in Europa in vergelijking tot de gang van zaken in de Verenigde Staten tegengekomen. Beerkens: “Inkopen in Amerika gebeurt vaak al in het groot. Men denkt er ook in het groot. Heel snel worden verschillende bedrijven bij elkaar getrokken en ontstaat er een eenheid. In Europa leven organisaties vaak in hun eigen wereldje.’’ De verbondenheid binnen de V.S. is voor de financieel directeur ook snel te verklaren. “Ondanks dat Amerika uit aparte staten bestaat met allen een eigen profiel en eigen jurisprudentie voelen de Amerikaanse bedrijven zich vaak met elkaar verbonden. In Europa is iedere staat een apart land en willen men eerder de concurrentie aangaan dan nadenken over samenwerking. Met veel kneden heb ik verschillende bedrijven toch bij elkaar gekregen.”


De problemen waar Beerkens tegenaan liep waren niet zo zeer de suppliers in de verschillende landen. “Het gelijk trekken van de spullen die gebruikt werden bleek een grote klus. Een voorbeeld bij Wolters Kluwer was de invoering van uniformiteit wat betreft het soort papier en de vormgeving. Journalisten hangen op een eigen lay-out en moeten wennen aan veranderingen. Een ander soort papier blijkt al voor een grote ontwenning te zorgen. Alles gelijk trekken heeft overigens niet voor een inkomstendaling gezorgd.”

De ontwikkeling van de inkoopwereld staat niet stil. Beerkens speelt daar op in. Hij is steeds meer bezig met global sourcing. Niet langer enkel zoeken in de eigen regio. maar overal de beste inkoop zoeken. “Je moet er bovenop zitten”. aldus Beerkens. “Je moet zorgen voor transparantie met leveranciers en vaak om de tafel zitten. We maken momenteel nog veel gebruik van lokale knowhow. Er is echter een trend van centralisatie. Globaliseren en optimaliseren. Langlopende contracten van de oude situatie lopen af en daardoor kunnen we weer verder groeien.”

De grootste kosten liggen volgens de CFO in het prepress process. “Inkopen is een kritisch proces. Daarin is het van belang om nauwkeurig te zijn. Er kunnen grote problemen ontstaan als we bijvoorbeeld met een verkeerde IT-compagnon in zee gaan. Het is dan ook een gamble. waar veel tijd in gaat zitten. Op langere termijn zal het echter wel voor kostenbesparing zorgen.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres