Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

GroenLinks wil gemeentelijke aanbesteding zorg afschaffen

Gemeenten zijn verplicht de gezondheidszorg aan te besteden, maar GroenLinks wil daar verandering in. Volgens de partij moeten gemeenten de keuze hebben of ze de zorg willen aanbesteden. Daarom heeft GroenLinks een wetswijziging voorgelegd aan de Tweede Kamer. Dat meldt Binnenlandsbestuur.nl.

Op dit moment zijn gemeenten verplicht zorgaanbieders van bijvoorbeeld jeugdzorg en thuiszorg een kans te geven offertes in te dienen om de zorgtaken uit te voeren. De zorgaanbieders schrijven daarom zo laag mogelijk in, om maar die opdracht te krijgen. De concurrentiestrijd die hierdoor ontstaat, is in het nadeel van de patiënten en het personeel, vindt GroenLinks. Ook is de partij bang dat patiënten geen vertrouwensband met een hulpverlener kunnen opbouwen, als gemeenten steeds een nieuwe zorgaanbieder aannemen.

Minister van Volksgezondheid
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bracht dit punt afgelopen jaar als wethouder in Rotterdam naar voren. De minister gaat nu kijken wat er binnen de regels mogelijk is om het aanbesteden voor gemeenten gemakkelijker te maken. De minister heeft ook laten weten bereid te zijn om naar Brussel te stappen om de aanbestedingsverplichting aan te passen.

Europese Commissie
GroenLinks wil haast maken en is al in gesprek met de Europese Commissie over de wetswijziging. Daarnaast wil Klaver met de verantwoordelijke Eurocommissarissen op bezoek bij zorgverleners om te laten zien hoe zij door de aanbesteding in de knel komen.

Steun
GroenLinks kan voor deze wetswijziging de steun verwachten van de rest van de linkse oppositie. Zij willen namelijk ook de marktwerking in de zorg terugdringen. PVV, CDA en D66 zouden daarnaast ook niet gelukkig zijn met de door de Europese Unie afgesproken verplichte aanbesteding.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres