Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
02
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

GroenLinks wil gemeentelijke aanbesteding zorg afschaffen

GroenLinks wil gemeentelijke aanbesteding zorg afschaffen

Gemeenten zijn verplicht de gezondheidszorg aan te besteden, maar GroenLinks wil daar verandering in. Volgens de partij moeten gemeenten de keuze hebben of ze de zorg willen aanbesteden. Daarom heeft GroenLinks een wetswijziging voorgelegd aan de Tweede Kamer. Dat meldt Binnenlandsbestuur.nl.

Op dit moment zijn gemeenten verplicht zorgaanbieders van bijvoorbeeld jeugdzorg en thuiszorg een kans te geven offertes in te dienen om de zorgtaken uit te voeren. De zorgaanbieders schrijven daarom zo laag mogelijk in, om maar die opdracht te krijgen. De concurrentiestrijd die hierdoor ontstaat, is in het nadeel van de patiënten en het personeel, vindt GroenLinks. Ook is de partij bang dat patiënten geen vertrouwensband met een hulpverlener kunnen opbouwen, als gemeenten steeds een nieuwe zorgaanbieder aannemen.

Minister van Volksgezondheid
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bracht dit punt afgelopen jaar als wethouder in Rotterdam naar voren. De minister gaat nu kijken wat er binnen de regels mogelijk is om het aanbesteden voor gemeenten gemakkelijker te maken. De minister heeft ook laten weten bereid te zijn om naar Brussel te stappen om de aanbestedingsverplichting aan te passen.

Europese Commissie
GroenLinks wil haast maken en is al in gesprek met de Europese Commissie over de wetswijziging. Daarnaast wil Klaver met de verantwoordelijke Eurocommissarissen op bezoek bij zorgverleners om te laten zien hoe zij door de aanbesteding in de knel komen.

Steun
GroenLinks kan voor deze wetswijziging de steun verwachten van de rest van de linkse oppositie. Zij willen namelijk ook de marktwerking in de zorg terugdringen. PVV, CDA en D66 zouden daarnaast ook niet gelukkig zijn met de door de Europese Unie afgesproken verplichte aanbesteding.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.