Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Groningen en Drenthe experimenteren met aanbesteding laadpalen

Bij de aanbesteding van de bouw en exploitatie van 1000 laadpalen hebben de provincies Groningen en Drenthe de stroomlevering losgekoppeld van de laadinfrastructuur. Zo krijgen elektrische rijders de mogelijkheid om zelf een leverancier te kiezen die wordt gekoppeld aan hun laadpas.

Dit is een innovatieve aanpak. PIANOo stelt dat normaal gesproken bij aanbestedingen van openbare laadpalen geen sprake is van vrije leverancierskeuze. In plaats daarvan sluit de exploitant van de laadpaal een overeenkomst met een energieleverancier. Die leverancier levert vervolgens alle elektriciteit die bij de laadpaal wordt afgenomen. En de automobilist rekent af met de exploitant via een zogeheten mobility service provider (MSP).

Leverancierskeuze
Groningen en Drenthe willen nu dat elektrische rijders die laden bij een van de openbare palen zelf kunnen bepalen van welke leverancier ze stroom afnemen. Wel komen de provincies tegemoet aan rijders die geen zin hebben in het maken van dit soort keuzes. Naast de aanbesteding voor de laadpalen, starten zij ook een aparte aanbesteding voor de contractering van een leverancier. Wie geen leverancierskeuze maakt, zal bij het laden automatisch gebruik maken van de diensten van de gecontracteerde leverancier.

Lokale stroom
Volgens Aanbestedingsnieuws liet de provincie Groningen in de zomer al in een persbericht weten na te denken over een innovatieve aanbesteding van de laadpalen. Het wilde zo elektrische rijders de mogelijkheid geven om “stroom te gebruiken van bijvoorbeeld het zonnepark van de lokale coöperatie.” Ook stelde de provincie dat tot nu toe contracten voor zowel het plaatsen van laadpalen als het leveren van energie voor 10 jaar worden vastgelegd. Dat zou niet meer passen bij de huidige energiemarkt.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link