Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
05
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Grote bouwprojecten onnodig geclusterd

Grote bouwprojecten onnodig geclusterd

Lagere overheden kiezen er steeds vaker voor om grote bouwprojecten onnodig te clusteren. Sharon Gesthuizen, voorzitter van AFNL-NOA, de belangenvereniging van MKB-ers in de bouw, pleit daarom voor een duidelijker verbod op clusteren en voor een speciale aanbestedingsautoriteit gespecialiseerd in aanbestedingswetgeving. Deze moet er voor zorgen dat expertise makkelijker voorhanden is. Daardoor gaan opdrachten vaker naar grote bouwbedrijven en consortia, een doorn in het oog van Sharon Gesthuizen, voorzitter van AFNL-NOA, de belangenvereniging van MKB’ers in de bouw.

Gesthuizen liet aan BNR weten dat gemeenten en provincies het liefst zo groot mogelijke opdrachten in de markt zetten. Daarmee bezuinigen zij, maar dat leidt volgens Gesthuizen slechts op de korte termijn tot kostengewin. Bovendien wordt het mkb zo buitenspel gezet Kleinere bedrijven beschikken niet over de mogelijkheden om zulke grote projecten aan te pakken, waardoor deze steeds vaker gegund worden aan grote bedrijven en consortia . De voorzitter van AFNL-NOA vreest dan ook dat wanneer de trend zich doorzet dit de doodsteek voor de mkb kan betekenen.

Verbod

Gesthuizen richt haar kritiek onder meer op grootschalige inkoopsamenwerking tussen gemeenten en gebiedscontracten van provincies waarbij bijvoorbeeld het onderhoud en beheer van wegen onder één contract wordt gebracht. Officieel is dit ontoelaatbaar; zowel de Europese als de Nederlandse aanbestedingswet verbiedt onnodig clusteren. Het is echter vaak lastig om te bepalen wanneer clusteren precies onnodig is, en rechters spreken zich vaak uit in het nadeel van aannemers die zich tot hen richten.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.