Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Grote bouwprojecten onnodig geclusterd

Lagere overheden kiezen er steeds vaker voor om grote bouwprojecten onnodig te clusteren. Sharon Gesthuizen, voorzitter van AFNL-NOA, de belangenvereniging van MKB-ers in de bouw, pleit daarom voor een duidelijker verbod op clusteren en voor een speciale aanbestedingsautoriteit gespecialiseerd in aanbestedingswetgeving. Deze moet er voor zorgen dat expertise makkelijker voorhanden is. Daardoor gaan opdrachten vaker naar grote bouwbedrijven en consortia, een doorn in het oog van Sharon Gesthuizen, voorzitter van AFNL-NOA, de belangenvereniging van MKB’ers in de bouw.

Gesthuizen liet aan BNR weten dat gemeenten en provincies het liefst zo groot mogelijke opdrachten in de markt zetten. Daarmee bezuinigen zij, maar dat leidt volgens Gesthuizen slechts op de korte termijn tot kostengewin. Bovendien wordt het mkb zo buitenspel gezet Kleinere bedrijven beschikken niet over de mogelijkheden om zulke grote projecten aan te pakken, waardoor deze steeds vaker gegund worden aan grote bedrijven en consortia . De voorzitter van AFNL-NOA vreest dan ook dat wanneer de trend zich doorzet dit de doodsteek voor de mkb kan betekenen.

Verbod

Gesthuizen richt haar kritiek onder meer op grootschalige inkoopsamenwerking tussen gemeenten en gebiedscontracten van provincies waarbij bijvoorbeeld het onderhoud en beheer van wegen onder één contract wordt gebracht. Officieel is dit ontoelaatbaar; zowel de Europese als de Nederlandse aanbestedingswet verbiedt onnodig clusteren. Het is echter vaak lastig om te bepalen wanneer clusteren precies onnodig is, en rechters spreken zich vaak uit in het nadeel van aannemers die zich tot hen richten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres