Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Grote gemeenten kopen vaakst duurzaam in

Grote gemeenten zijn het meest ambitieus op het gebied van duurzaam inkopen. Deze gemeenten voeren tevens een betere interne regie op het meenemen van duurzame criteria bij inkoop- en aanbestedingsbeslissingen. Dat schrijft Binnenlandsbestuur naar aanleiding van een onderzoek door Telos, Tilburg University en VNG International.

Grote gemeenten hebben, naast meer ambitie, ook grotere inkoopkracht. Hiermee kunnen zij innovaties uit de markt halen en zijn ze beter in staat om interne regie over hun budgethouders te voeren en zo hun duurzaamheidsagenda te realiseren.

Verplicht
Sinds 1 januari zijn gemeenten verplicht om 100% duurzaam in te kopen, maar nog niet alle gemeenten voldoen hieraan. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu liet daarom onderzoek verrichten naar de staat van de duurzame ambities van gemeenten.

Grote verschillen
Uit het onderzoek blijkt dat de uitvoering van de duurzaamheidsambities sterk verschilt tussen de gemeenten. De allergrootste gemeenten proberen echt te innoveren en verder te gaan dan de standaardeisen. Middelgrote gemeenten passen vooral de standaardeisen toe en verwijzen bij hun aanbestedingen naar de vastgestelde criteria van PIANOo. Kleine gemeenten, met minder dan 50.000 inwoners, zijn nog helemaal niet met duurzaamheid bezig. Zij hebben te weinig experts die daarop kunnen letten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres