Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Grote ruzie bij aanbesteding rijksmeubilair

De nieuwe bureaus, stoelen, tafels en kasten van rijksambtenaren moeten voldoen aan de hoogste milieueisen. Dit was te lezen in de aanbesteding van Rijkswaterstaat, welke nu is uitgelopen op een enorme ruzie. De aanbesteding had een waarde van ongeveer 200 miljoen euro. Zo meldt het Financieele Dagblad.

Aanleiding van de ruzie is het feit dat de duurzame aanbesteding is gewonnen door bedrijven die niet beschikken over de twee bekendste keurmerken van duurzaam hout: FSC en PEFC. Een van de verliezende bedrijven, Drentea, heeft daarom een kort geding aangespannen om de gunning aan te vechten. Het bedrijf vraagt zich namelijk af hoe het kan Rijkswaterstaat de aanbesteding heeft gegund aan twee bedrijven zonder FSC- of PEFC-keurmerk.

Tijd en geld
Janwillem de Kam, directeur bij meubelfabrikant Vepa, wijst er ook op dat veel bedrijven de afgelopen jaren tijd en geld hebben geïnvesteerd in de certificering van de keurmerken, wat door de overheid ook werd aangemoedigd. Hij snapt daarom niet dat de opdracht gegund wordt aan juist de bedrijven die ‘te beroerd zijn geweest om daar energie in te steken’.

Fout gemaakt
Mario Penzen, inkoopdirecteur bij Rijkswaterstaat, zei een aantal weken geleden in het FD dat het mogelijk was dat er een fout was gemaakt bij het opstellen van de aanbestedingseisen, vooral bij het deel dat gaat over de inkoop van duurzaam geproduceerd hout. Penzen kondigde toen een onderzoek aan.

Aan criteria voldaan
Inmiddels zegt Rijkswaterstaat dat er geen probleem is. De winnende bedrijven beschikken niet over het FSC- en PEFC- keurmerk, maar zouden wel met gecertificeerde producten werken. Volgens Rijkswaterstaat wordt op die manier ook aan de criteria voldaan.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres