Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
08
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Rechtszaken
Soort:

Grote ruzie bij aanbesteding rijksmeubilair

De nieuwe bureaus, stoelen, tafels en kasten van rijksambtenaren moeten voldoen aan de hoogste milieueisen. Dit was te lezen in de aanbesteding van Rijkswaterstaat, welke nu is uitgelopen op een enorme ruzie. De aanbesteding had een waarde van ongeveer 200 miljoen euro. Zo meldt het Financieele Dagblad.

Aanleiding van de ruzie is het feit dat de duurzame aanbesteding is gewonnen door bedrijven die niet beschikken over de twee bekendste keurmerken van duurzaam hout: FSC en PEFC. Een van de verliezende bedrijven, Drentea, heeft daarom een kort geding aangespannen om de gunning aan te vechten. Het bedrijf vraagt zich namelijk af hoe het kan Rijkswaterstaat de aanbesteding heeft gegund aan twee bedrijven zonder FSC- of PEFC-keurmerk.

Tijd en geld
Janwillem de Kam, directeur bij meubelfabrikant Vepa, wijst er ook op dat veel bedrijven de afgelopen jaren tijd en geld hebben geïnvesteerd in de certificering van de keurmerken, wat door de overheid ook werd aangemoedigd. Hij snapt daarom niet dat de opdracht gegund wordt aan juist de bedrijven die ‘te beroerd zijn geweest om daar energie in te steken’.

Fout gemaakt
Mario Penzen, inkoopdirecteur bij Rijkswaterstaat, zei een aantal weken geleden in het FD dat het mogelijk was dat er een fout was gemaakt bij het opstellen van de aanbestedingseisen, vooral bij het deel dat gaat over de inkoop van duurzaam geproduceerd hout. Penzen kondigde toen een onderzoek aan.

Aan criteria voldaan
Inmiddels zegt Rijkswaterstaat dat er geen probleem is. De winnende bedrijven beschikken niet over het FSC- en PEFC- keurmerk, maar zouden wel met gecertificeerde producten werken. Volgens Rijkswaterstaat wordt op die manier ook aan de criteria voldaan.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.