Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

HAN gaat concurrentie met NEVI aan in groeimarkt aanbestedingstrainingen

Vanaf volgend jaar gaat de Hogeschool Arnhem-Nijmegen de opleiding Aanbestedingsrecht en Inkopen aanbieden. Marktleider NEVI denkt die concurrentie goed aan te kunnen. "Voor een opfristraining komen studenten uiteindelijk toch weer bij ons terecht."


Er zijn weinig beroepspraktijken die zoveel (negatieve) aandacht krijgen als de overheidsinkoop. In de scholingsmarkt is dan ook nog veel groei te boeken. Vorige week meldde Peoplegroup dat het de aankomende overheidsinkopers van TTP gaat trainen. De Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN)liet dezelfde dag weten dat zij een nieuwe post-hbo opleiding Aanbestedingsrecht en Inkopen start. Het is een twaalfdelige cursus waarin de juridische kant van aanbesteden vanuit een praktisch inkoopperspectief wordt bekeken. Brigitte Faber is docent en coordinator van de avondcursus die in februari 2008 van start zal gaan. De nieuwe opleiding van de HAN is volgens haar gericht op overheidsinkopers die meer willen dan een seminar. maar geen trek hebben in een langdurige hbo of academische opleiding. Faber: "Het nadeel aan een seminar is dat er weinig tijd voor verdieping is. Meestal duurt een seminar een dag of twee en dat is te kort om echt op de praktijk in te gaan. Een hbo of universitaire studie blijkt vaak een te grote opgave om naast het werk te doen." Ook wat betreft de inhoud denkt Faber dat de nieuwe cursus zich onderscheidt. "Inkopers zijn veelal praktijkmensen en willen dus niet alleen de theoretisch kant van het aanbesteden leren. Wij gaan die theoretisch kant daarom vertalen naar de praktijk van het inkopen. Dat doen we met een docent Inkoop en een docent Recht. die de theoretische kant via praktijkcases verhelderen. Dat is onze ”unique selling point”. Studenten leren bij ons niet alleen hoe je bepaalde problemen kunt herkennen. maar ook hoe je ze stap voor stap kunt oplossen. De cursus is bovendien zo ingericht dat hij de student stimuleert om te netwerken. Als hij dan met een problematisch bestek zit waar hij niet uitkomt. dan kan hij een medecursist raadplegen voor een oplossing."   

Vooralsnog biedt de opleiding plaats voor vierentwintig deelnemers. maar volgens Faber zit daar in potentie veel rek in. "Het is een vaste cursus. dus we kunnen steeds opnieuw beslissen tot uitbreiding. Het gebied dat we bestrijken is vrij groot. van Arnhem tot Utrecht. Den Bosch en Doetinchem en bevat inkopers die na hun werk liever naar Arnhem dan naar Den Haag rijden. Tot nu toe hebben we al veel telefoontjes gekregen. ook van inschrijvers op aanbestedingen. Het is mogelijk dat we op termijn ook voor hen een cursus gaan ontwikkelen.       

De scholingsmarkt voor inkopers is vanouds het domein van NEVI Opleidingen. Aan overheidsinkopers biedt de beroepsvereniging een specifiek overheidsvakkenpakket binnen de opleidingen NEVI 1 en NEVI 2. Daarnaast houdt zij verschillende seminars die concrete onderwerpen behandelen. zoals de ”Masterclass Europees Aanbesteden”. Een cursus die in lengte het midden houdt tussen een seminar en een opleiding heeft zij evenwel niet binnen haar aanbod. Laat NEVI iets liggen? Directeur NEVI Opleidingen Hans Bruijstens denkt van niet. "De markt voor aanbestedingsopleidingen is zeker een groeimarkt. dat zien wij ook.  Er liggen genoeg kansen. We gaan dan ook nieuwe opleidingen en trainingen brengen. deels in de lijn van hetgeen we nu aanbieden. Zo zal het Purchasing Executive Program (P.E.P.). dat nog dieper op de stof ingaat. met ingang van komend voorjaar ook op de overheidsinkoper worden toegespitst. De P.E.P. is vier keer twee volle dagen en dus in grootte vergelijkbaar met de opleiding van de HAN. Bovendien onttrekt veel van wat de NEVI op het gebied van aanbestedingstrainingen doet zich aan het oog. Via onze incompany trainingen leiden we elk jaar veel overheidsinkopers op. Tel je daar onze overige opleidingen voor overheidsinkopers bij op. dan loopt het aantal in de honderden." Bruijstens is het niet eens met Faber dat overheidsinkopers geen trek zouden hebben in een langdurige studie of seminar. "NEVI 1 en 2 zijn nog steeds  ”booming” en ik denk dat studenten van de HAN voor een opfriscursus toch weer bij onze seminars terechtkomen. Ook over het vermeende gebrek aan praktijkgerichtheid heeft hij nog iets op te merken. "De praktijkgerichtheid van een seminar of workshop is natuurlijk al uit de naam te herleiden. Tijdens onze seminars staat er iemand voor de groep die louter praktijkcasussen behandelt en geworteld is in de praktijk."

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link