Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Handtekening voor Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Handtekening voor Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Vertegenwoordigers van allerlei overheidsorganisaties hebben, op uitnodiging van staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu), hun handtekening gezet onder het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Dit manifest moet ervoor zorgen dat de ruim 60 miljoen euro aan goederen en diensten duurzamer wordt aangeschaft. Dit meldt Rijksoverheid op hun website.

Op dit moment hebben 62 overheidspartijen en organisaties die publieke taken verrichten afgesproken om duurzamer in te kopen. Binnen enkele maanden zullen nog meer overheden zich aansluiten bij het manifest. Uiteindelijk moeten de ondertekenaars in de zomer van 2017 met actieplannen komen. Daarin moet staan welke inkoopcriteria zij gaan hanteren en hoe zij toetsen of de geleverde diensten en goederen daadwerkelijk duurzaam zijn.

Prijskaartje
Dijksma zegt dat overheden tot nu toe vooral focusten op het prijskaartje. Er werd niet gekeken of het product duurzaam was. Door het manifest zal dat veranderen, verwacht de staatssecretaris. Maatschappelijk verantwoord inkopen moet de norm worden. Leveranciers zullen als gevolg ook in beweging moeten komen om duurzamer te ondernemen.

Stap dichterbij
Het manifest is een stap dichter bij duurzaam inkopen. Er lopen al vele initiatieven vanuit de Rijksoverheid om dat te kunnen bereiken. Zo is eerder al het Energieakkoord gesloten om energie groener te laten worden en uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Om de druk op schaarser wordende grondstoffen te verminderen, heeft het kabinet afgelopen najaar plannen voor een circulaire economie. Het einddoel hierbij is om in 2050 honderd procent gerecyclede grondstoffen te gebruiken.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.