Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Harderwijk wil lokale ondernemers steunen

De gemeente Harderwijk wil vaker producten inkopen en diensten afnemen van lokale ondernemers. Om dit te bereiken, komt de gemeente met een register. Hierin kunnen lokale ondernemers zelf aangeven welke producten of diensten ze verkopen.

De Harderwijkse gemeenteraad nam de motie van het register bijna unaniem aan. De motie was ingediend door CDA, ChristenUnie en de fractie Krayavuz. Het is een vervolg op een onderzoek van de Rekenkamercommissie Ermelo-Harderwijk naar het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeenten Ermelo en Harderwijk. Daaruit bleek dat de gemeenten wel als doel hebben om honderd procent duurzaam in te kopen, maar geen doelstelling hebben als het gaat om lokale ondernemers.

Lokale ondernemers steunen
In de motie wordt als doelstelling gesteld om te streven naar minimaal vijftig procent inkoop bij lokale ondernemers. Dat percentage schommelde tussen 2010 en 2013 nog tussen de 17 en 29 procent. Volgens CDA-raadslid Wilco Maziers zijn lokale ondernemers een belangrijke pijler van de Harderwijkse economie. “Het is belangrijk dat we als gemeente deze lokale ondernemers steunen. Dat komt ook de werkgelegenheid ten goede”, betoogt Maziers.

Protectionisme
Wethouder Christianne van der Wal van economische zaken en werkgelegenheid kan zich vinden in de doelstelling en het idee voor een register. “We gaan zo’n register eerst voor de duur van twee jaar inzetten en ondernemers daarover uitvoerig informeren.” De wethouder stelt wel dat alle bedrijven gelijke kansen moeten krijgen, ongeacht waar ze vandaan komen. Dit was voor D66-fractievoorzitter Hans Nijman een reden om juist tegen de motie te stemmen, omdat het volgens hem een vorm van protectionisme is.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres