Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
11
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Heerenveen wil inzet buitenlandse onderaannemers voorkomen

Heerenveen wil inzet buitenlandse onderaannemers voorkomen

De gemeente Heerenveen wil onderzoeken of bij toekomstige aanbestedingen eisen kunnen worden gesteld om de inzet van buitenlandse onderaannemers te voorkomen. Aanleiding is de betrokkenheid van het Litouwse bedrijf Saules Graza bij de plaatsing van zonnepanelen op het gemeentepand. De Litouwers werden ingeschakeld door hoofdaannemer Zonel Energy.

Woordvoerder Richtsje Stornebrink liet aan het Friesch Dagblad weten dat na het verlenen van de gunning, de gemeente geen zicht meer heeft op wie de winnende partij allemaal inschakelt. Stornebrink benadrukt wel dat bij de aanbesteding de gemeente bewust lokale partijen heeft benadrukt.

Voorwaarden
Heerenveen gaat nu kijken of het in de toekomst aanbestedingen anders aan kan pakken. Zo wil het misschien extra voorwaarden stellen om de lokale werkgelegenheid te stimuleren. Volgens Stornebrink kan het immers niet zo zijn dat er mensen uit het buitenland gehaald worden, terwijl er “hier ook genoeg mensen zijn die het werk kunnen doen.”

Onmogelijk
Tegelijkertijd benadrukt Stornebrink ook dat het soms onmogelijk is om lokale werkgelegenheid te stimuleren via aanbestedingen. Soms zijn er gewoon geen lokale werknemers beschikbaar. De gemeente vindt het ook geen probleem dat de panelen zelf geproduceerd zijn in Litouwen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.