Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
31
10
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Hengelo overtreedt structureel Europese aanbestedingsregels

Hengelo overtreedt structureel Europese aanbestedingsregels

Hengelo ontduikt ieder jaar bij ongeveer 20 transacties de eis om Europees aan te besteden. In 2016 en 2017 ging dat respectievelijk om bedragen van 4,9 miljoen euro en 4,1 miljoen euro. Hierdoor heeft accountant Deloitte de gemeente al drie jaar op rij geen goedkeurende verklaring voor haar jaarrekening gegeven. De kans is groot dat Hengelo ook dit jaar zo een goedkeuring misloopt. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft nu om opheldering gevraagd.

Tubantia stelt dat de organisatie van het inkoopproces de belangrijkste reden is dat het zo vaak misgaat. In Hengelo is de gemeentesecretaris verantwoordelijk voor het totale inkoopbudget. Vanuit hier worden deelbudgetten ondergebracht bij afdelingshoofden en managers. Zij moeten vervolgens nagaan of potentiële aankopen onder de Europese aanbestedingsregels vallen en maken ook zelf beslissingen over de inkoop. Soms moeten budgethouders zelfs hun eigen inkopen financieel controleren.

Favoriete leveranciers
Deze structuur betekent volgens Tubantia dat functies onvoldoende zijn gescheiden. Daardoor kunnen budgethouders eerder geneigd zijn om in te schatten dat het inkoopbedrag onder de Europese aanbestedingsdrempel uitkomt. Zo komen ze sneller uit bij hun favoriete leveranciers. Dit komt ook doordat inkoopadviseurs bij de gemeente een ondergeschikte rol spelen. Hengelo heeft bovendien maar twee inkoopadviseurs, waar Enschede er bijvoorbeeld 10 heeft.

Vriendjespolitiek
Naar aanleiding van de problematiek heeft raadslid Patrick Rillman (Lokaal Hengelo) kritische vragen gesteld aan het college. Hij wil weten of er maatregelen worden genomen om elke schijn van corruptie en vriendjespolitiek te bestrijden. Ook vraagt hij zich of de gemeente beseft dat de aanbestedingsfouten haar integriteit, en dat van haar ambtenaren, kunnen schaden. In een reactie neemt het college afstand van iedere schijn van corruptie. “De problematiek met de Europese aanbestedingen is door het college en door de accountant steeds met de gemeenteraad gedeeld.”

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.