Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Het draait allemaal om circulaire economie”

De gemeente Leeuwarden is gestart met een nieuwe, bijzondere aanbesteding. De aanbesteding draait om twee paviljoens op de Watercampus in Leeuwarden. De aannemer die de aanbesteding gegund krijgt, blijft tien jaar lang eigenaar. Daarna bepaalt de eigenaar wat er gebeurt met de paviljoens. Terug naar de gemeente? In een museum? Of wordt het omgebouwd tot huurwoningen? De paviljoens worden circulair gebouwd en na tien jaar moeten (delen van) de paviljoens kunnen worden hergebruikt. Volgens Erick Wuestman, voorzitter van de Stichting Circulaire Economie, is dit uniek.

In 2018 moet Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa zijn. Leeuwarden verwacht zo’n 4 miljoen bezoekers en daarom wil de gemeente iets interessants bouwen voor dit grote publiek. De twee paviljoens, Waterbar en Waterlelie, zullen dienen als expositiegebouwen. Watertechnologie zal de basis vormen voor het ontwerp.  Leeuwarden is namelijk, volgens Wuestman, vooruitstrevend als het gaat om watertechnologie. In de aanbesteding is dit als een van de ambities opgenomen. Ook wil Leeuwarden zo circulair mogelijk bouwen.

Tien jaar lang de eigenaar
In de aanbesteding is ervoor gekozen om de aannemer tien jaar lang eigenaar te laten zijn van de twee paviljoens. Alles wat je bij een paviljoen voor kunt stellen, is de verantwoordelijkheid van het consortium. Waarom? “Het draait allemaal om circulaire economie”, zegt Wuestman. “We willen van een product een dienst maken. Je verkoopt geen kozijnen, maar je levert het binnen kunnen houden van de warmte en het buiten kunnen houden van inbrekers.” Daarnaast wilde Wuestman graag zien dat er georganiseerd gewerkt wordt. “Degene die verantwoordelijk is voor de schoonmaak moet ook kijken naar het ontwerp. Welke stoelen zorgen voor het minst krassen? Wat maakt het makkelijkst schoon?”

Voordelen
Tien jaar lang de eigenaar zijn, heeft voordelen, stelt Wuestman. Als eigenaar weet je dat je verantwoordelijk blijft voor de hele levensduur en ook wat daarachteraan komt. En bij een circulair systeem is het natuurlijk de bedoeling dat de producten die gebruikt worden weer teruggaan in de keten. Het is logisch dat degene die het meeste verstand van de producten heeft, de producten ook weer terugkrijgt. Dit is, bij deze aanbesteding, de eigenaar. “De eigenaar krijgt hiermee ook een extra stimulans. Als het niet goed is, zit hij met de gebakken peren.”

Nadelen
“Ik zie vooral voordelen aan deze methode”, zegt Wuestman. “Maar ik kan het me voorstellen dat het voor een traditionele eigenaar als beangstigend wordt ervaren. Normaal is de aannemer na de bouw niet meer verantwoordelijk. Die verantwoordelijkheid ligt dan bij de nieuwe eigenaar. Nu blijft de aannemer verantwoordelijk. Dus als het dak lekt of de ketel is kapot, moet de aannemer het oplossen. Het is wel belastend voor de eigenaar, maar anders zou het belastend voor het milieu zijn geweest. De aannemer denkt door deze methode wel goed na over hoe hij zo veel mogelijk problemen kan voorkomen.”

Gesprekken
Wuestman gebruikt deze methode nu ook bij andere aanbestedingen. “Ik heb net  dezelfde methodiek aangeraden voor een koffie-aanbesteding in Enschede en binnenkort ga ik dit gebruiken voor de bestrating in Apeldoorn.” Wuestman hoopt in 2017 vaker eenzelfde circulaire aanbesteding te kunnen doen. “De aanpak verschilt echter wel per sector. Het blijft altijd maatwerk.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

Carla M. Leonhardt 1 februari 2017 12:02 uur

Ook interessant boek over circulaire economie van Thomas Rau: Material Matters http://www.devriesboeken.nl/boeken/non-fictie-vrije-tijdalgemeen/nl/material-matters-thomas-rau-sabine-oberhuber-9789461562258/ En Thomas Rau in VPRO's tegenlicht: http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2015-2016/einde-van-bezit.html

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres