Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Hof: verzekeraars zijn geen aanbestedende diensten

Zorgverzekeraars als CZ, Delta Lloyd en Ohra zijn geen aanbestedende diensten. Dat is de uitspraak van het Hof in Den Bosch in een zaak die het medische bedrijf Hollister had aangespannen tegen de verzekeraars. In deze zaak stond voor het Hof de vraag centraal of zorgverzekeraars aanbestedende diensten zijn. Het Hof oordeelt nu van niet. De voorzieningenrechter kwam in juni vorig jaar nog tot het voorlopige oordeel dat verzekeraars dat wel waren. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.

Het Hof ziet verzekeraars niet als aanbestedende diensten, omdat zij instellingen zijn die voorzien in een behoefte van algemeen belang van commerciële aard. Verder oordeelt het Hof dat de verzekeraars een winstoogmerk hebben en dat zij worden bestuurd op basis van criteria van rendement, doelmatigheid en rentabiliteit. Daarnaast ziet het Hof dat verzekeraars onder normale marktomstandigheden werkzaam zijn.

Geen toezicht
Feit is volgens het Hof dat er een markt is beoogd en ontstaan waarop zorgverzekeraars hun activiteiten in concurrentie om de gunst van de verzekerden met elkaar uitoefenen. Daarnaast zouden verzekeraars het economisch risico van hun activiteiten dragen. Zo is het aan de zorgverzekeraars om te bepalen hoe zij hun inkomsten besteden, mits zij er maar voor zorgen dat verzekerden tijdig de verzekerde prestaties ontvangen. De overheid oefent geen toezicht uit op de wijze van besteding; bovendien kunnen zorgverzekeraars failliet gaan.

Niet meer aanbestedingsplichtig
Het Hof oordeelt kortom dat CZ, Delta Lloyd en Ohra uiteindelijk geen aanbestedende diensten zijn. De consequentie van dit arrest is dat (deze) zorgverzekeraars niet aanbestedingsplichtig zijn en bij hun inkopen dus niet meer gebonden zijn aan de specifieke Europese en nationale aanbestedingsregels. Daarmee keren we weer terug naar de situatie van vóór het vonnis in eerste aanleg van juni vorig jaar. Er zou nog cassatie kunnen volgen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres