Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Hoge bouwkosten brengen aanbestedingen in gevaar

Stijgende bouwkosten zullen grote gevolgen hebben voor bouwaanbestedingen, waarschuwen experts. Aannemers laten aanbestedingen vaker links liggen als zij door hogere kosten te veel risico lopen. Meer aanbestedingen zullen mislukken, vooral als prijzen na gunning niet kunnen worden aangepast.

De stijgende kosten maken aannemers voorzichtiger. Bouwers zullen daardoor vaker ‘nee’ zeggen tegen een opdracht. Omdat er voldoende werk voorhanden is kunnen aannemers zich die houding permitteren. Of ze schrijven toch in boven de prijs, omdat ze geen risico willen nemen. De opdrachtgever dient dan met extra geld over de brug te komen. Die zitten nu juist met kleinere budgetten door de coronacrisis, zegt bouwkostenexpert Maarten in ’t Veld. Dat kan zorgen voor mislukte of uitgestelde aanbestedingen.

Verantwoordelijkheid van aanbesteder

Sophie Prent, promovenda aan de VU, stelt dat opdrachtgevers verantwoordelijk zijn voor het laten slagen van een aanbesteding. Een mislukte aanbesteding kost veel geld, zowel voor de aanbesteder als de inschrijver. Ze vindt dat aanbestedende diensten hun aanbestedingen goed moeten voorbereiden, zodat de kans op mislukken tot een minimum beperkt wordt. Judith Vermeeren, bouwrecht- en aanbestedingsadvocaat, is het daarmee eens. Volgens haar gebruiken aanbesteders vaak dezelfde contracten opnieuw, waarin de aannemer nog steeds veel risico loopt. “Een vaste prijs werkt niet meer. Het is hard nodig dat opdrachtgevers flexibeler worden.”

Bron: Cobouw.nl

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link